WASP-12b blir uppäten av sin stjärna

Forskare har för första gången någonsin fått möjlighet att observera processen när en planet slukas av sin stjärna.  Med hjälp av Hubbleteleskopet upptäckte Nasa att solen WASP-12 sakta men säkert äter upp planeten WASP-12b som cirklar närmast den.

Planeten är 40% tyngre än jupiter, som är vårt solsystems största planet, och cirklar runt stjärnan på ett drygt dygn. Den befinner sig på ett avstånd av 3,4 miljoner km från stjärnan, detta är ca 2,3% av vår jords avstånd till solen. När den befinner sig så nära stjärnan blir planeten självklart varm. WASP-12b är nu uppe i 1500 grader vilket är den högsta temperatur som nånsin uppmätts.


Med hjälp av rymdteleskopet Hubble som befinner sig i en omloppsbana ca 600km ovanför jorden har man nu kunnat se hur planetens material som den är uppbyggd av sugs in i stjärnan. Värmen får planeten att expandera och därför har det tidigare varit svårt att se om material verkligen försvinner eller ej. Det här är ingen snabb process heller, först om 10 miljoner år tror forskarna att planeten kan vara helt borta.

Att planeter blir uppätna av stjärnor är inget nytt men vad som imponerar mig är hur vi med hjälp av ett teleskop här kan få syn på denna process som sker 600 ljusår från jorden. Hubbleteleskopet är sannerligen ett kraftfullt instrument!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback