Teknikdrömmar om ipad

Ja nu har det nog gått ett steg för långt. Jag drömde om Apples iPad inatt! Jag var ute och handlade då min bror plötsligt drog mig i armen och sa "Kolla! Kolla där!" och pekade mot en disk där det stod två iPad's uppradade med en leende kvinna bakom disken som svarade på kunders frågor.

Det jag reagerade för i drömmen vr att dom inte ens sålde iPad utan dom använde dom endast som skärmar där dom spelade upp någon flashig reklamfilm som spred ett snyggt ljus över den vita disken. "vilket slöseri på prestanda" tänkte jag och bestämde mig för att jag måste blogga om det så fort jag kom hem.

Nu kom jag aldrig hem utan jag vaknade istället och nu sitter jag här och bloggar om det. Jag brukar ha knäppa drömmar därför blev jag så förvånad av den här, den var ju nästan realistisk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Dagens shopping!

Ja nu tänkte jag leka modebloggare och dra ett inlägg med dagens shopping. Först vandrade jag runt mellan teknikmagasinet, game och hobbex i jakt på något rosa till nintendo wii. "nej tyvär har vi inget här men kolla med affären i häggvik dom har massvis med såna där silikonfodral till wii!"

Jag for till häggvik. På vägen till teknikmagasinet svängde jag in på Onoff. Där fann jag en förpackning med två rosa silikonfodral. Den ena till nunchuck och den andra till mote. Jag behövde inte fodral till nunchuck så det kändes rätt bortkastat att punga ut 200 spänn för två förpackningar och sedan slänga hälften av presenten.

Jag vandrade vidare till teknikmagasinet och killen i kassan sa att det var tveksamt om dom hade några kvar men han skulle kolla på lagret. Han kommer tillbaka med en förpackning med ett rosa fodral till wii mote "Det finns några i rosa kvar. Är det okej? 12 kronor kostar dom, vi håller på och säljer ut dom sista. Hur många vill du ha?"

Jag köpte två och sedan flög jag iväg som på moln. Någon minut senare slog mig tanken att en present för 24kr funkar ju itne, vad sjutton ska jag nu köpa? Damn you REA!

 

 

Jag kunde inte låta bli att ta med mig älsklingen Darth Vader hem heller! Jag äger faktiskt ingen svart t-shirt med star wars. bara en tjocktröja och en vit t-shirt så denna behövde jag ju faktiskt... Dessutom är det silvrig text. Den syns bara när ljuset blänker till i den. Alltså är det här värsta festblåsan!?

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

 


unlocker 1.8.8 löser i-landsproblemet gratis

har ni också stött på problem när ni försökt radera en mapp eller fil och fått felmeddelande som säger något i stil med "Kan inte radera objektet. Filen används av ett annat program eller en annan användare. Stäng alla program som använder filen och försök igen"? Unlocker 1.8.8 är ett helt gratis program som hjälper dig låsa upp mappen eller filen.


Istället för att du ska behöva gå till aktivitets hanteraren och testa dig fram och stänga ner alla möjliga program(ibland lyckas man ändå inte) så kan du nu bara lämna över allt detta till unlocker. Det enda som är lite synd är att det inte funkar till 64-bitars windows än. Men för alla andra med 32-bitars är det ett väldigt användbart program som finns att ladda ner gratis på deras hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Symphony of Science för alla forskare

Symphony of Science är precis som namnet antyder låtar om vetenskap och forskning. Själva låtarna är mest omgjorde låtar och en melodislinga i bakgrunden men texten är det som intresserar en. Texten är helt uppbyggd med citat från kända forskare eller vetenskapsmän. Den som har skapat det här måste lagt ner bra mycket tid bara för att hitta alla citat!

Jag har svårt att inte le åt dom. Har själv en mamma som är biolog eller kemist (biokemist?), hon uppskattade den undre av dom här två mest. Den övre är nyast.Tekken helgens spel

Senast jag var på tjejkväll spelade vi faktiskt det gamla hederliga tekken2. Efter den obligatoriska romantiska snyftfilmen och glass ur burk blev det fighting. Jag tror jag aldrig haft så kul till ett spel. Vi skrattade så vi grät. Jag har så klart spelat det många gånger förr men det är ändå lika kul.

Man väljer mellan alla möjliga konstiga karaktärer och sen duellerar man och fightas med nävar och fötter. Det finns specialattacker som gör att man tar upp motståndaren och snurrar runt den innan man dunkar den i golvet tex. Låter väldigt brutalt men kul är det! Vi skickade runt dom två kontroller vi hade och skapade en miniturnering. (Btw imrogon klockan 19 kommer en annan större turnering gå av stapeln i Frankfurt. Bärldeliten ska göra upp inom Tekken 6)

"Hörrni lyssna på tjejen! Det låter som att hon fick orgasm! Här kommer dödsorgasmen muhahahah! *bang bang* KNOCK OUT!"

Jag har tidigare tänkt att det bara är spel som guitar hero och singstar som funkar när man spelar i gäng. Nej Tekken är minsann tusen gånger bättre!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

livet som gamer

Är detta vad man som gamer har att vänta? Sjukt klockrent klipp med en kille som har gått lite för långt med sitt spelande. Visst är det tuffare snack när man spelar och det är förolämningar hit och dit. När man stänger av går dock dom flesta tillbaka till standard-mode, dvs dom beter sig som vettiga männsikor istället för svin. Tänk vad hemskt om alla betedde sig så här:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

ATI HD 5870 tillåter 6 skärmar eyefinityDet första jag tänkte på när jag såg bilden var WOW! Sekunden senare började dregel rinna ur mungipan. Okej så illa var det inte men ATI har verkligen slagit på stort här och man kan inte undvika att bli imponerad. Vi har länge vetet att det skulle komma något i den här stilen men det var först igår som ATI gick ut med det.


WOW-känslan varade bara tills jag såg den här WoW-bilden. Som ni ser försvinner halva kroppen av ens karaktär när man spelar med 6 skärmar. Detta är för att grafikkortet har en stor och avgörande brist. Den visar bild även under skärmens kanter så att säga. Alltså missar vi bitar av bilden och det blir som att kolla ut genom ett fönster. Detta kommer aldrig att funka om man ska köra FPS (first-person shooter) spel eftersom man då har siktet mitt i skärmen, dvs det skulle inte synas med 6skärmar!

Detta förstör även om man bara surfar på internet och ett stycke av texten försvinner bakom kanten. Nej riktigt kasst av ATI. Dom kunde fixat problemet innan dom gick ut med grafikkortet tycker jag för tom dom borde fatta att den inte funkar när delar av bilden försvinner. Pga detta kommer vi nog inte se många gamers med 6 skärmar. Dom flesta safe:ar nog med 3 där dom iaf är garanterade att se allt i mitten! Och man ska inte klaga, tre är inte fy skam det heller.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kalle Ankas läsare kör mobilt

Jag har yngre bröder som gillar att läsa tidningen Kalle Anka. I alla år har vi fått hem tidningen samt den obligatoriska plastiga leksaken. Leksaken var det viktigaste när man var liten. Kalle Anka utan leksak är som Happy Meal på Mc Donalds utan leksak (och det vet vi alla inte funkar! Jag brukar fortfarande få med leksak när jag beställer, det hör till).

Idag var leksaken dock inte vad den brukar vara. Spel har man fått med några gånger och även idag var det ett spel. Vad som skillde var dock formatet. Idag levererades Kalle Anka med en kod som man skulle skicka in för att lösa ut sitt mobilspel. Dom tar ett steg in i den digitala världen!

Funkar verkligen detta? Den första tanke som slog mig var "men inte kan dom skicka med mobilspel, vad otroligt korkat. Dom flesta av läsarna har inte ens en mobil!". Sen tänkte jag ett steg till och kom på att när man går över från Bamse till Kalle Anka brukar man kunna läsa ganska bra, dvs man går antagligen i slutet av lågstadiet.

Mobilanvändandet sjunker allt längre ner i åldrarna. jag minns än idag när jag skulle få min första mobil. Julafton i 3:an. Det var som en magisk gräns. Ingen av mina bröder har fått sina mobiler en dag tidigare än julafton i 3:an trots allt tjat. Det kändes som att man var sist i världen med att få mobil då. Jag har svårt att föreställa mig att att det är direkt annorlunda nu.

Alltså måste dom flesta av Kalle Ankas läsare ha mobil och detta var ett roligt initiativ av tidningsförlaget, punkt slut. (dock tror jag fortfarande inte att ett mobilspel nånsin kommer bli lika uppskattat som en plastleksak. Det är i den åldern man är enligt dom coola i klassen lite för gammal för leksaker och leksakerna man får i tidningen är i princip dom enda man får, väldigt bra ursäkt för att ha leksaker på rummet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Voice Band - en cool iphone app

Det är fantastiskt vad mycket apps det finns för iPhone och iPod Touch nu för tiden. Apple har verkligen lyckats med sin app store, det finns liknande men ingen kommer upp i smama klass som deras applikationer. Fick syn på en riktigt häftig video över en app som man kan skapa musik med. Hyfsat musikalisk snubbe också ;)

Det häftiga är hur du skapar musiken. Du skapar den genom att använda din röst. Tänk dig allla gånger du gått och nynnat på någon rolig melodislinga. Nu kan du också leka artist, nynna i din iPhone och det blir till en låt!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nintendo DSi XL, nu närmar det sig!

Det officiella datumet för releasen av Nintendos DSi XL är satt till 5:e mars. Redan nu kan du förboka på flertalet sidor bland annat här på diskshop. Priset verkar vara satt till 2200 kr ungefär, svettigt. Är det verkligen värt det? Spelen till själva konsollen kostar ju 200-500 kr bara dom. Dock finns det ofta billiga att köpa begagnat på blocket tex. Vill ni veta mer om själva fuktionerna och nyheterna med DSi XL läs min recension här.


DSi kommer först släppas i två färger; Dark Brown och Wine Red. Den finns dock tillgänglig i en tredje men jag tror dom väntar lite med releasen på Natural White. Antagligen för att det är enm så neutral färg att dom förväntar sig att den kommer sälja bäst. Själv är jag ute efter Dark Brown. Helt klart den snyggaste enlligt mig.

Många säger att detta är en totalt onödig uppgradering. Jag håller inte med. Jag har aldrig lockats av dom tidigare just för att skärmen är så fånigt liten. Nu när det har ändrats är jag sugen. Dessutom ger den här intrycket av att vara mycket dyrare och av bättre kvalitet. Dyrare är den men inte så många hundra kronor. Knapparna och det blanka locket gör att den både ser och känns mer exklusiv. Fingeravtryck går att torka bort. Jag lever med en blank laptop I can handle it!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Allods Online, som WoW fast gratis!

Jag har nu varit hemma och sjuk ett bra tag och haft  tid att testa på lite olika spel som bland annat Plants vs Zombies och Allods Online. Jag är en gammal WoW-spelare men slutade när Blizzard blev för giriga och bara pushade ut expansion efter expansion. The Burning Crusade kunde jag leva med men vid Wrath of the Lich King gick min gräns. Nu kanske jag har hittat ett substitut för WoW-spelandet!

Ingen gillar billiga kinesiska kopior, man vill ha äkta vara. Jag tycker dock att WoW har förlorat hela sin charm med hetsandet över att nå lvl 80 och det jätteseriösa spelet där man rankas som en nolla om man inte har topgear. Max level ligger på 40 vilket gör att hetsen över att nå maxlvl inte är lika stor i Allods värld. Jag har bara spelat i några dagar men jag hoppas att även attityden är bättre här.

Allods Online är precis som WoW ett MMORPG. Dock finns det flera betydelsefulla skillnader. Allods är utvecklat av några ryska killar, dom vann bland annat årets spel för sin programmering. Det kom till Europa först i november ungefär. Alltså är det fortfarande väldigt nytt och vissa saker är inte helt igång som tex shopen. Spelet är gratis. Det är bara att gå in på deras hemsida, skapa ett konto och ladda ner spelet. Det finns vissa tillägg som du kan betala för, det är frivilligt men det är det som får spelet att gå runt. Om du ångrar var du satt dina talentpoints tex måste du betala lite för att kunna ändra.


Redan från start är desingnen väldigt lik WoW. Det uppskattas iaf av mig så man känner sig lite hemma. Det mesta är logiskt och man finner enkelt det man letar efter. Dom är tom bättre än WoW på att förklara allt när man ska skapa sinförsta karaktär. Man kan läsa korta faktatexter över dom olika raserna och även "arketyperna" (klasser på WoW) innan man skapar karaktären.  Användarvänligheten för högsta betyg alltså.

Trots att det är så nytt tycker jag mig se väldigt många spelare. Alla servrar säger dock att det är "low" population, dvs dom har kapacitet för många fler! Jag har dock upplevt lite väl störande lagg ibland men det kan vara min dator och internetuppkoppling bara, jag vågar inte uttala mig om det.


När man börjar spela kommer man först till ett sorts rymdsskepp där du är helt ensam med NPC:s. Det är som en introduktions instance kan man kalla det. Man får lära sig hur quester fungerar och hur man slåss tex. Tar inte många minuter om man är van. Som nybörjare kommer man sen till staden Nezebgrad där man får questa och lvla innan man får ge sig ut i världen utanför. Riktigt stor stad, smart uppbyggt.

En sak som jag direkt reagerade för när jag började spela var att jag nte kunde röra mig. Jag försökte gå åt sidorna med a och d-tangenterna precis som i vanliga fall men då sprang jag istället bara i sidled. Jag och kameran kom inte heller riktigt överens innan jag lyckades zooma ut. För att springa och svänga måste man använda q och e-tangenterna. Väldigt förvirrande när man är van vid w-a-s-d. Det var den första inställning jag var tvungen att ändra. Kameran är för övrigt det enda jag finner "buggar" sig ibland. Ibland bestämmer den sig för att bara visa bilder framifrån, dvs man ser inte vart man springer utan springer bara mot kameran hela tiden och ser allt bakom en.

Själva uppbyggnaden av sin karaktär är precis som WoW. Man har ett talent tree att spendera sina poäng på och på så sätt får man nya attacker och trollformler. Du behöver inte besöka din klasstränare stup i kvarten som WoW. Bra förbättring. En annan toppenförbättring är questandet. Allods Online har som en inbyggd quest-helper och du kan på kartan se vart du ska gå för att utföra dina quests. Toppen för oss nya spelare.

Jag är hoppfull och kommer fortsätta med min mage här så får vi se vart det leder...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Var vill du jobba? Google vs Facebook

Hittade en samling roliga bilder från både Google och facebooks kontor. Måste säga att jag är rätt imponerad av den kreativa miljö Google har skapat. Nu har jag tagit som finaste bilderna från Facebooks. Ärligt talat såg det mest ut som att dom köpt upp ett jättestort lagerhus, lagt på en svart täckande plastmatta, hängt upp lysrör överallt och sen satt upp väggar på valda ställen. Ett exempel var väldigt extremt, det var en enda stor fri yta med lite bord utställda på och sen har dom satt upp vägggar som bildade ett rum mitt på denna fria yta!

Jag skulle välja google som arbetsplats, dom hade mig redan vid rutchkanan och kontoret med space invaders på rutorna. Här kommer bilderna och först ut är Google:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us¨Här kommer Facebook:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us¨


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Chatroulette

Ni har säkert hört talas om det redan, chatroulette. Roulette över huvud taget verkar vara populära spel nu för tiden. Sms-roulette är ju ett exempel på ett annat populärt spel bland folk som är runt 20 år gamla nu för tiden. Tillbaka till ämnet. Chatroulette är en sida där man möter slumpvis utvalda chattare. Man hamnar ansikte mot ansikte med en random människa som också är inne på chatroulette-sidan.

Man kan se vem man pratar med(om den nu har webcam, för webcamen slås på automatiskt) och man kan även skriva med den. Tröttnar man på chatten klickar man sig bara vidare till en annan slumpvis utvald användare. Ganska kreativt men det missbrukas ju mycket. Folk runkar i camen och tror att dom ska hitta en tjej som kan strippa för dom då.

Här nedan kan ni se en video med en kille som experimenterar med beteende på chatroulette. Under den ser ni en väldigt rolig video med en kille som klär ut sig till nazist, har en mikrofon som liknar ett gevär och sen kollar folks reaktioner. Han är naturligtvis inte nazist på riktigt men han lyckas iaf visa hur okunniga dom flesta människor är. Ljud är ett måste!Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

LEGO Digital Box, augmented reality kiosk

Lego har alltid supportrat tekniskt lärande. Hur många har inte suttit där med legobitarna och försökt konstruera det coolaste fortet någonsin? Det finns även flertalet datorspel ute från LEGO. En stor hit bland yngre barn. Idag fick jag även syn på en annan häftig teknik som lego gett sig in på. Augmented Reality eller förstärkt verklighet som det heter på svenska. Augmented Reality är ett samlingsnamn för all teknik som kopplar samman information från vår fysiska omgivning med förprogrammerad mjukvara.

Vi kan se detta i diverse mobiltelefoner när man fotar kända byggnader förser mobilen en med information om byggnaden. Ett annat exempel som är mycket mer simpelt är Playstation's Eye Toy spel. Man filmas av en webkamera och ser sen sig själv på tv-skärmen och man är faktisk i spelet. Med hjälp av rörelser smäller man sen ballonger och spelar tennis tex.

Hur kan detta hjälpa lego? Ja det är ingen ny produkt som är skapad utan dom har skapat en "kiosk" försedd med denna teknik som ska hjälpa dom att sälja sitt lego ute i butikerna. Man tar en valfri kartong från lego-hyllan och håller upp den framför legos Digital Box. Någon sekund senare dyker en modell av det Legobygge som finns inuti den valda kartongen upp. Ni måste se videon för att förstå hur häftigt det är!

Musik av floppy drives

Någon som fortfarande har en dator som kan hantera floppys? Ja det finns mycket roligt att göra med gammal teknik iaf. Här är bland annat en ung kille som gjort en duo där hans två floppy drives sjunger Fade To Black av Metallica. Sen är det även the emperial march längst ner, från Star Wars så klart!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Tips för Wii användare!


Jag var ute och surfade runt lite efter roliga Wii tillbehör då jag fann det här kapet!

Jag har en kompis som fyller år om ungefär en månad och jag har redan nu börjat kolla efter något till henne eftersom hon redan uttryckt hur extremt viktigt presenter är. Hon blir helt uppspelt som ett barn på julafton så fort man nämner födelsedagen. Jag vill då ge henne något lite roligt och jag vet att hon fullkomligt älskar att spela Nintendo wii.

Det var på teknikmagasinet jag hittade erbjudandet för fodral/skins till Wii-kontrollen. Finns i vissa butiker står det så det är väll bara att ge sig ut och leta. Dock tvivlar jag på att det är riktigt lika bra pris ute i butik men det är inte fullt lika viktigt. Jag har även kollat på rosa fodral till själva konsollen men inte funnit något under 350 kr och då måste man dessutom beställa via internet vilket innebär ytterligare kostnader. Hittar jag inga mer rosa tillbehör får det bli ett spel till henne!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Nördiga tårtor!

Jag kör vidare på det här mat-temat och har nu sniffat upp en massa nördiga tårtor! Jag vet ju hur min dröm-födelsedagstårta skulle se ut nu alltså... Är det här awesome eller vad!? Fick världens sug efter att baka nu så vi får se om det bli något i stil med pac man-kakan jag gjorde förut ;)


USB mat någon?

Nu bad min mamma om hjälp med lite pannkakor eller omelett till brunch så nu hade det varit mycket smidigare med en sån här USB stekpanna! Då hade jag sluppit resa mig ut sängen och gå ända till köket... Ah sweet dreams!

Dock ser stekpannan inte helt omöjlig ut att tillverka. Tvivlar dock på att USB:n klarar att tillaga några större mängder mat. Som ni ser i filmen måste man ha ett ganska tunnt lager mat i pannan för att något ska hända. Kanske går bättre när USB 3.0 kommer ;)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Plants VS. Zombies

Ja det är ett spel och det är ett spel som är lika sjukt som det låter. Plants vs. zombies är precis vad det utger sig för att vara. Växter som slåss mot zombies. Finns till datorn men nu även som app till din iPhone.

Har flera gånger sett andra sitta och spela skrattandes ondskefulla skratt. Vad kan det vara som framkallar dessa skratt tänkte jag och kikar på deras skärm. Där ser jag en gräsmatta fylld med barnsligt tecknade färggranna växter som skjuter mot segt gående zombies. Zombies med en trafikkon/hink på huvudet eller ett löst hängande träningslinne och en stavhopps-stav i högsta hugg. Detta är ett av som där spelen där man tänker:

"Hur sjutton tänkte speltillverkarna när dom skapade allt det här? Dom kan itne vara helt friska i huvudet!"

Jag är fortfarande inte helt övertygad om att dom är friska i huvudet men jag är definitivt glad för det. Jag bestämde mig för att tersta spelet och dela med mig av min extrema visdom till övriga världen. Here you go!


Här ser ni en rätt bra uppbyggd "mur" som står emot många vågor av zombieattacker! Det första man gör när man börjar spela är att plantera en solros. Solrosorna förser en med solar(kolla högst upp så ser ni en solros som spottat ut en sol precis). Det kan även falla ner solar från himlen ibland. Man måste lkicka på solarna för att fånga dom. Det är med solarna man bygger nya växter sen. Utan solar inga växter.

Så långt verkar allt någorlunda naturligt. Nästa steg är att man bygger "ärtskjutare". Det är dom gröna växterna som skjuter gröna skott stora som ärtor. Samtliga av dom gräna är ärtskjutare bara olika bra. Den snälla med ett huvud som står närmast solrosorna skjuter bara ett skott i taget. Den elaka, med lite av en tuppkam som ni kan se längst ner, skjuter två skott i taget. Den med tre huvuden skjuter tre skott.

"Kokosnötterna" som jag brukar kalla dom är bara där för att blocka vägen och bli upptuggade. Ni förstår alla zombies som springer in från höger är ute efter att springa in i ditt hus. Du befinner dig nämligen på gräsmattan utanför ditt hus och alla zombies kommer springande utifrån vägen i ett försök att invadera. Så fort dom når en växt börjar dom äta på den. Hinner den inte bli ihjälskjuten eller sprängd av andra växter så går den vidare och börjar tugga på nästa växt. Lyckas den komma ända in i huset förlorar du uppdraget och får spela om.

Ett väldigt beroendeframkallande och underhållande strategispel. Det går inte att förstå sig på utan det är bara att acceptera och köra. Varför skjuter majsväxterna smör? Jag vet inte men det stoppar alla zombies så det planterar jag!

Test av 5 stycken gratis mindmap - program

Jag är själv ett stort fan av mindmaping och behöver alltid skriva ner en sorts mall innan jag kan börja skriva texter. Självklart kan man göra det i en lista men varför göra det när det finns så många roliga program där man kan skriva det i bubblor och flytta runt? Med mindmaps kan du även ordna saker efter prioritet och skriva anteckningar till punkterna.

Jag har nu testat 6 stycken helt gratis mindmap program. 3 webbaserade och 2 som du med några enkla knapptryck laddar ner till din hårddisk. Fördelen med dom webbaserade är att inget tar plats på din hårddisk och du kan logga in på ditt konto från vilken dator som helst vilket innebär att du kan nå dina mindmaps vart du än är. Nackdelen är att du måste skapa ett konto vilket tar några minuter samt att du måste ha tillgång till internet.

Fördelen med programmen man laddar ner är att du kan arbeta med dom när som helst oavsett internetuppkoppling, det är bara några knapptryck och du har programmet installerat. Du kan även skicka filen till någon annan med samma program. Att dela ut en mindmap du har online funkar inte i alla webbaserade program förstår ni.

Vi börjar med programmen man laddar ner:


1. Först ut är PersonalBrain som är ett program från TheBrain. Den skiljer sig från alla dom andra i upplägget. Istället för att klicka "add new node" elelr liknande drar man bara ut en ny gren från den bubbla man befinner sig i. I varje bubbla finns det två punkter varifrån man kan dra ut grenar. Drar man i punkten som sitter till vänster gör man som kommentarer till just den bubbla man arbetar med. Grenen växer på bredden. Drar man i punkten som sitter högst upp gör man ytterligare en underrubrik eller en ny bubbla på stammen liksom, ett nytt lager. Grenen växer på längden.

Jag gillade verkligen inte temat som var från början. Det hade en mörk bakgrund vilket jag finner väldigt störande. Som tur var finns det mycket valmöjligheter i det här programmet. Dock var dom flesta teman väldigt fula (det jag har på bilden var ett av dom som såg mest okej ut hua *ryser*). Det absolut bästa var ett enkelt vitt tema med svart text, så basic det kan bli. Dock kanske någon vill ha detta när dom föreläser, det påminner faktiskt rätt mycket om dom hemska power point-presentationerna man ofta tvingas se.

Jag klarar verkligen inte av animeringen (en snurrande cirkelgrej) som man kan se runt den bubbla man jobbar med för tillfälllet. Den stör och går inte att stänga av. Sen är det svårt att se vilken bubbla som är närmast mitten så dom alla har samma storlek på texten. Sen kan man bara ha tre bubblor framme samtidigt (på mitt träd där fann det två till nedanför som programmet stänger ut) plus obestämt antal sidobubblor. Gillar funktioonen att man kan spara kommentarer till varje bubbla.
Betyg: 6/10


2. Freemind är det andra av dom program som kräver nerladdning till hårddisken. Det första man möts av är deras extremt besvärliga hemsida. Först trodde jag att jag kommit till någon uppsats på wikipedia när jag skickades dit. sen insåg jag att dt faktiskt var deras hemsida. Man får klicka sig vidare via många länkar innnan man finner vad man söker. Inte användarvänlig någonstans.

När jag öppnade programmet tänkte jag direkt "äntligen någon med snygg ljus och enkel design! Smarta toolbars också!". Den känslan varade inte i många sekunder för sen upptäckte jag när jag ville skapa en ny gren att alla ikoner i verktygsfältet på vänster sida i själva verket bara är små ikoner/biler som man kan lägga till i bubblorna. Ingen av ikonerna i verktygsfältet högst upp är direkt bättre.

Istället måste man klicka insert i menyn så en lista rullar ner och sen får du klicka "Insert new node". Först när du har den kan du klicka "Insert new parent node" dvs skapa en gren med en huvudbubbla. Det lättaste är att lära sig tangentborgskombinationerna för att skapa dom nya bubblorna. Sen måste man även skilja på "Insert new node" och "Insert new sibling node". Mycket frustrerande. Det är även svårt att markera rätt bubbla så man skapar grenen rätt. Markeringen hoppar när man rör musen och klickar man för snabbt kommer man direkt till redigera texten.
Betyg: 4/10


Nu tar vi oss an dom webbaserade programmen:3. Mindomo är är ett stort mindmap-program som finns på många språk. Det är det enda av dom program jag testade som finns på Svenska! Deras hemsida är användarvänlig och har en snygg design. Man märker dock fort att dom gillar annonser från google.

Jag skulle kolla på maps som andra gjort, man kan nämligen spara dom så att alla kan se på dom och betygsätta ens mindmap(vad man nu ska med det till) vilket är en fördel om man vill dela med sig av sin mindmap till dom man samarbetar med i skolan tex. Man behöver inte vara medlem för att se andra mindmaps! Redan där fanns det google-annonser. jag brukar inte klaga över annonser men dessa är så fula och passar inte ihop med övriga designen.

Sen när man gör sin egen mindmap hittar man dom där annonserna igen... Man måste betala 100 kr/månad för att slippa dessa annonser som ligger i sidan och stör. Gratisanvändarna får lida. Själva programmet i sig är dock mycket bättre än alla dom jag testat tidigare. Vit bakgrund är alltid lika uppskattat. Det är ett användbart verktygsfält där man enkelt kan klicka fram nya bubblor samt skapa relationer mellan bubblor på olika grenar.
Betyg: 9/104. Mindmeister har en modern och snygg hemsida. Man hittar snabbt till login. Fördelen är att man här kan logga in med openID så har du tex en mailadress hos google mail går det jättesnabbt att skapa ett konto och logga in. väl inne få man syn på ett Mindmap-program lika snyggt som hemsida. Även här kan man kolla på andra användares maps gratis och även dela ut sina egna.

Mörkblått är deras tema och det går igen i verktygsfälten. Dock är dom smartare än PersonalBrain och behåller en ljus bakgrund för mindmap:en med svart text vilket gör allt mycket mer lättläsligt. Det är enkelt att markera en bubbla och sen klicka på "Add" knappen i verktygsfältet högst upp. När du skapar en ny gren blir det automatiskt större fet text på den första rubriken. Väldigt klart och tydligt. Väldigt enkelt att ändra färg på ett ord. markera bubblan och ställ in färgen i det högra verktygsfältet.

Verktygsfältet är det enda jag kan klaga på. Den stora reklamen högst upp gör att för gratisanvändarna åker verktygen ner ut ut bild om man har flera av dom utvecklade samtidigt. Väldigt irriterande. Man kan inte scrolla ner heller utan får fälla ihop dom man har ovanför för att nå det som åkt ner. När man gör anteckningar till en bubbla är det lite jobbigt att ta fram dom. Du får upp ett nytt fönster med anteckningen som täcker hela bilden.
Betyg: 8/105. Creaza.com är en hemsida inte enbart för Mindmaping utan även ljud och video tex. Det är mer ett commmunity för kreativitet där man kan dela allt man skapar med andra användare. Dock valde jag att ta med denna ändå då deras mindmaping-program faktiskt är min favorit. Hemsidan ser lite barnslig ut med dom bulliga texterna men mindmapingprogrammet ger ett seriösare intryck med sin enkla grå design.

Känner ni igen er? Det fungerar exakt likadant som Mindomo bara att det här är förbättrat. Nu slipper du reklamen (HURRA!) och du har även ett nytt verktygsfält till vänster i bild. Detta verktygsfält underlättar för dig när du vill lägga till anteckningar eller sätta en prioritet på olika grenar. Du kan dra runt grenarna och organisera precis som du vill. Du kan dra loss en bubbla och sätta den på en annan gren tex. Finner inga fel här.
Betyg: 10/10


Sammanfattning:
Jag kör vidare med mitt creaza och hoppas att några av er också vågar prova på det. Jag finner det själv att vara till stor hjälp när jag ska sätta igång med en uppsats eller liknande projekt. Underskattade program som hjälper dig med dina studier och dagliga arbete! Här kommer dom testade programmen sorterade efter betyg(högst först):

1. Creaza
2. Mindomo
3. Mindmeister
4. Freemind
5. PeronalBrain


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ännu en smart musiktjänst, youtubes tuberadio

Musikindustrin trodde att dom skulle gå under när skivorna slutade säljas och internet tog över men jag tycker den verkar blomstra som aldrig förr. Både spotify och youtube har gjort att folk nu lyssnar på mer musik än någonsin, säkert för att få kände sig redo att hosta upp 200 kr för en skiva där dom bara ville lyssna på hälften av låtarna. Nu kan man skapa sina personliga spellistor helt gratis, valfrihet är nog det rätta ledordet här.

Att lyssan på musik via streaming är nu vardag och jag bloggade här i veckan om radiofy en smart sida för spotifyanvändare som även lyssnar på radio eller helt enkelt vill ha lite ny inspiration. Nu har en annan stor musiktjänst som jag tror kommer locka många musikälskare kommit igång ordentligt. Tuberadio Är som en mix av spotify, youtube och itunes i ett. Låter inte det ultimat?

Tjänsten är helt gratis, allt du behöver göra är att skapa en användarprofil på deras hemsida. Till utseendet ser det ut som itunes. Musiken spelas som i spiotify och du kan lätt göra egna spellistor. Som ni säkert har märkt kryllar det av musikvideor på youtube. Det är dessa musikvideos som tuberadio nu har samlat och det är den musiken du lyssnar på. Detta gör att du även kan se musikvideon till den låt du lyssnar på om du känner för det. En smart finess som varken spotify eller itunes erbjuder!


NEC teknik ger snabbare hastighet än USB 3.0

Det japanska företaget NEC har just visat upp teknik för seriella bussar som ökar bandbredden och med det överföringshastigheten rejält. USB 3.0 är på väg ut nu och man kan se artiklar om USB-hubs med USB 3.0 men alltid är helt nytt. USB 3.0 klarar 4,8 Gbps(Gigabit per sekund), det NEC visade upp klarade 16 Gbps.

När man skickar information i form av en bitström med ettor och nollor är det lätt hänt att något går fel och förvrängs på vägen, en siffra hit eller dit gör stor skillnad. Därför är det viktigt att ha ett bra system som kollar att allt kom fram korrekt så att man inet får felaktiga filer på sin dator sen. Det är denna felkorrigering som fungerar som drar ner på hastigheten och NEC har en teknik för att snabba upp detta.

Det ska blir intressant att se hur dom som står för USB och andra seriella bussar reagerar på detta. Dom kan knappast bara ignorera det och köra sitt eget race. Med den hastighetsförbättringen måste dom nog erkänna att NEC:s tekniker faktiskt har överklassat dom.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kesha parodi av mac-nörd

iJustine är ett fenomen som folk i USA känner till men som inte hörs lika mycket här i Europa. Det är en tjej med intresse för teknik. Jag vet inte, men jag är lite skeptisk mot henne. Hon är en fanatisk Apple-användare iaf och har här gjort en parodi på Keshas hitlåt "tic toc". Rätt rolig!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

TMI!


Nånsin sett någon skriva något en aning olämpligt på facebook och sen fått till svar "TMI!!!!!!!!"? Det har jag flertalet gånger. TMI är ett väldigt vanligt uttryck och står för Too Much Information.

Blir vanligare och vanligare eftersom folk blir mer och mer lössläppta med vad dom skriver på internet. Annars skulle sidor som failbooking.com eller tweetingtoohard finnas. Sidor uppbyggda av meddelanden från folk som på internet verkar släppa alla sociala regler och bara häver ur sig allt dom känner för. Det kortaste exemplet på tmi som jag kunde finna:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Solcellsladdande mobil, nyskapande av Puma

Jag har länge kollat på en enkel solcellsladdare i iPod Nano storlek. Lätt att lägga ner i väskan och du slipper få slut på batteri (om det är ljust ute dvs). Verkar väldigt praktiskt och konstigt att det inte skrivs mer om denna miljövänliga pryl.

Nu verkar det iaf som att marknaden har fattat att ständig uppkoppling och miljötänk är något många strävar efter. Puma lanserade tidigare idag sin smartphone "The PUMA PHONE" för dom aktiva. Det sägs att den kommer ut på marknaden här i Europa i slutet av April men inga prisuppgifter finns än.


Som ni ser är det inte en sån där gummiaktig och ful mobil vilket är det vanliga utseendet på mobilerna designade för ett aktivt liv. Riktigt snygg och med nyskapande med solcellsuppladdningen. Jag förväntade mig verkligen inte något så här bra från ett märke som inte direkt tillverkar några tekniska produkter.

"Blending together the influences of sport, lifestyle and fashion, the PUMA PHONE reflects the joy, spontaneity and individuality that the PUMA brand is known for."

Den har precis som dom flesta smartphones har den basic funktioner såsom bluetoothfunktioner, enkel tillgång till internet, stöder videosamtal, 3,2 megapixels kamera, touchskärm(såklart), webmail funktioner och en stilren design. Det som gör den till en mobil för aktiva människor är dess avancerade positioneringssystem. Du finner både GPS, kompass, geotagging och kartor m.m. i den här telefonen. Solcellsladdningen är också en fördel för dom som alltid är på språng och vistas mycket ute på somrarna. Stegräknare och tidtagarur ingår såklart också.

Iron man 2!

Åh vad jag längtar till den filmen.... Man ser redan nu massor med leksaker som släpps för att pomota filmen. Den konstigaste måste ändå vara den här Iron Man oprerationsspelet!


I den första filmen kunde vi njuta av snygga specialeffekter, en råbarkad superhjälte och dräpande skämt. Tvåan ser ut att bli allt det och lite till. Mer action och mer fighter. Dock känns det som att jag sett konceptet förr. han har svårt att samarbeta med regering med rädsla för vad dom skulle göra av hans teknologi, inget som uppskattas. Han jobbar mot skurkar på egen hand och nu är det några skurkar som vill bli av med Iron Man för att han förhindrar deras ondskefulla planer. Han ställs inför nära-döden-upplevelser men klarar sig ständigt ur dom. Jag menar Iron Man kan inte dö!?

Jag gillar konceptet att det är en modern och verklighetstrogen superhjältefilm. Man kan se honom besöka galor och hålla tal tex. Han lever inet i skymundan som dom flesta andra superhjältar alltid gör (hur troligt är det att pressen skulle tillåta dom att göra detta i dagens värld!?). Jag håller verkligen tummarna för att dom nu klarar att dra av den här filmen den 28:e April. Jag tvivlar starkt på att ettan går att överträffa då det var en så oväntad succe. Men vilken kille Iron Man är. Oh I'm in love <3

Vilken tröja jag ska ha på mig när jag går och ser filmen är iaf gjutet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

iMac överlevde brand

Fick just syn på en artikel som rapporterar om en brand i ett hus i Umeå. Anders Norman förlorade allt, nästan allt. Efter branden fann han sin tidigare så eleganta iMac helt nersotad och halft ihopsmält. Han dammade av den och pluggade i kontakten. Efter att tryckt på start gick datorn igång precis som att inget hade hänt. Musen fungerade även den helt felfritt! Trodde aldrig jag skulle säga det men:
sjukt bra jobbat Apple!

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

T-shirt stop motion-film

Jag är själv ett stort fan av t-shirts med tryck och hittade en annorlunda video skapad av några kreativa killar, över 200 t-shirts, en brandsläckare och teknik. Dom har lagt ner mycket tid på det här märker man. Bara designen och tillverkningen av alla t-shirtar måste tagit evigheter. Att redigera och klippa ihop filmen måste tagit ännu längre tid.

Nog för att roliga klipp filmade i hemmet med en skakig hand och en billig videokamera är underhållande men det här klippet är så snyggt gjort att man nästan blir störd på den dåliga kvalitén på övriga youtube klipp efter man sett den. Tror jag såg den fem gånger om(!). Skulle öppna klippet i ett nytt fönster då jag fastnade där med blicken och vips hade jag sett den två gånger till.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Windows Phone 7 Series

Så var det gjort. Microsoft har nu gett sig ut på mobilmarknaden med både mobil och operativsystem. Spännande dagar det här med Mobile World Congress, skulle kunna kasta ut 10 inlägg till om alla nyheter som avslöjats men jag tror inte mitt kursprov i Fysik A skulle gå så bra då...

 

Det är back to basics som gäller angående designen på själva OS:et. Inga 3D effekter, skuggor förutom enla stilrena rulleffekter, eller övergångsamnimeringar när du flyttar dig mellan dom olika funktionerna. Du har inte ens någon bakgrund utan bilden du ser på mobilen här ovan är det som är din "bakgrund" eller startfönster ska man kanske kalla det. Du väljer själv vilka länkar till program eller applikationer du vill se på startskärmen.

 

Klickar du på pilen uppe i höger hörn får du fram en lång lista över alla applikationer(lite som listan över "alla program" i start-menyn på windows operativsystem för datorer). Applikationerna matchar varandra i färgton och textstil, det är enkelt och stilrent som är kodordet här. Dom har bland annat ett ganska avancerat fotoprogram som ni ser en bit av här i skärmen ovan.

 

 

Det sägs att operativsystemet påminner lite om deras mediaplattform Zune HD, somm även finns integrerat i mobilen. Texten fortsätter på sidorna utanför skärmen. Man får aldrig in allt på en gång utan får bläddra fram och tillbaka över skärmen. Man kan enkelt nå sin xbox Live sida och se andras profiler m.m. Smart av Microsoft att knyta ihop både dator, mobil och tv-spel. Inget annat företag har lyckats lika bra som Microsoft med sina live-sidor för xbox spelkonsollen. Väl genomtänkt, Sonys Play Station 3 är inte ens i närheten av lika lätthanterligt.

 

 

 

Ser lovande ut för Microsoft, bara positiva rapporter hittills och detta lär bli deras största kliv in i mobilmarknaden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 


Sony Ericsson släpper nya mobiler

Mobile World Congress i Barcelona är nu i full gång och Sony Ericsson har redan visat upp tre nya modeller som kommer ut på marknaden under senare delen av våren. Först ut är en uppföljare till deras mobil "Vivaz". Vivaz släpptes i slutet av januari och uppföljaren Vivaz Pro ser likadan ut, endast 2 mm tjockare. Dock har den flertalet andra förbättringar. Den har ett utdragbart qwerty-tangentbord samt kan även filma i HD.

 

Precis som Vivaz är dom andra mobilerna Sony Ericsson släppte också små och nätta. Uppföljaren till Xperia heter Xperia x10 Mini. Precis som namnet avslöjar är det en förminskad variant av Xperia x10. Den har inget tangentbord men är så liten att du når över hela skärmen med din tumme när du håller den i handen. Den tredje och sista mobilen som släpptes är Xperia x10 Mini Pro (blir jobbigt långa namn når dom utvecklar modellerna istället för att skapa en ny). Fördelen med Pro gentemot "vanliga" Mini är att med Pro får du ett utdragbart tangentbord(dvs samma skillnad som mellan Vivaz och Vivaz pro).Jag är själv för mindre  så jag är positiv mot denna vändning mot mindre mobiler igen. Xperia x1 är skrämmande stor! Men en sak jag inte fattar är varför alla envisas med att stoppa dit riktiga tangentbord istället för den gamla vanliga knappsatsen med siffror. Oavsett hur liten mobilen är blir du tvungen att använda båda händerna när du ska använda tangentbordet. Knapparna är förskräckligt små och jag skulle iaf personligen aldrig stå ut med det i längden. Mobiler är skönare med få knappar, går snabbare att skriva då. Ska man ha tangentbord måste det vara i laptopstorlek för att jag ska kunna tänka mig att använda det.


Designerna är enkla och snygga. Dock påminner Vivaz väldigt mycket om en digitalkamera sedd från baksidan. Jag gillar att x10 mini och x10 mini pro går att få i så många färger. Färger gör en glad och man får en mer personlig mobil, bra där!


Glad alla hjärtans dag!

Denna dag som blir mer och mer komersiell för varje år. Bara skapad för att vi ska känna oss tvugna att köpa saker till alla vi bryr oss om, gör vi det inte är vi onda människor som ska brinna i helvetet. Det är ungefär det meddelande man får, Får man inga presenter eller meddelanden på alla hjärtans dag är man totalt oälskad. Har redan fått flertalet sms så nu kan jag pusta ut *phew*

Nej nu skämtar jag bara lite men en sak jag lagt märke till att allt fler blir skeptiska mot alla hjärtans dag, dagen förknippad med ångest och krav. Även om man har någon att tillbringa den med kan man gå och oroa sig "är jag tillräckligt gullig nu? Jag kanske skulle köpt det där också...". Ytterligare en ska jag lagt märke till (jag är otroligt skarpsynt som ni märker) är att den välkända teknikpryl-sidan gizmodo har haft en sorts anti-alla-hjärtans-dag-kampanj hela veckan!

Riktigt komiskt. Det hela började redan i onsdags med framför allt det här inlägget. Dom sa att dom skulle utforska den moderna kärleken mellan nördar och hur teknik spelar in i relationerna. Det första dom gör är att posta ett inlägg där dom uppmanar alla att skicka in sina dåliga alla hjärtans dag-minnen. Vissa var riktigt hemska. En kille satt lite för glad med sin iphone och flickvännen trodde han var otrogen, när han bara skrattade åt henne och vägrade visa mobilen blev han knivskuren. Slutade med att båda låg blodiga på golvet.

Nej någon på gizmodo måste vara riktigt bitter för efter detta följde bara fler inlägg om dåliga alla hjärtans dag-presenter och hur man gör slut med hjälp av digitala meddelanden. Dom klämde in lite inlägg där dom frågade efter när det är ok att byta facebookstatus till "i en relation" osv. Påminnde mig om den här tjuvlyssningen av mig och mina vänners konversation en kväll på tåget. Klicka på länken för att se alla kommentarer till svar på tjuvlyssningen.

Extrem gamingdator från Digital Storm

Digital Storm har nu släppt sin värsting serie Black OPS för spelare. Du får själv plocka ihop din dator och välja mellan flera grymma kombinationer både inuti och utanpå. Värstingkombinationen "Extreme" består av intels i7 processor kombinerat med ATI 5970 grafikkort. Du får även med deras egna Sub-Zero Liquid kylsystem som dom är så säkra på att du får en garanti på tre år även om du överklockat datorn.

Ett väldigt smart system att sälja och köpa datorer. Komplett har ju liknande men inte alls i samma klass! Självklart kostar det en del men är ganska skönt att få allt levererat i en del utan att behöva nöja dig med någon halvtaskig prestanda på en datorer man kan köpa i butik. För mer info kan ni besöka deras hemsida!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Anti-alla-hjärtans-dag-present

Vi börjar nu närma oss gulli-gull-helgen när man ska vara snäll, göra fina saker och ge bort gulliga prylar till alla nära och kära. Men om man nu inte vill vara snäll? Ja då är Terry The Turtle ett alternativ!

Det sägs att gubbar blir grinigare med åren, tänk dig då en sköldpadda äldre än någon människa med tourettes syndrom. Terry är en liten elektronisk sköldpadda som skriker ut fula ord så fort han fångar någon förbipasserande med sin rörelsesensor. Han ser riktigt söt ut där han sitter ihopkurad sen plötsligt får man könsord kastade i ansiktet på en. Riktigt grov i munnen är den där Terry!

Terry finns att köpa på coolstuff!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Radiofy för Spotify användare

Spotify måste vara ett av dom bästa programmen som nånsin uppfunnits... Tom jag som aldrig lyssnade på musiok förut, eller i princip aldrig, lyssnar nu på spotify. Tidigare har jag bara lyssnat när jag tränar eller solar, nu lyssnar jag när jag sitter vid datorn med(dvs ganska mycket mer hahah). Man kan så lätt skapa egna låtlistor eller hitta nya bra artister som liknar dom man själv brukar lyssna på.

Har nu suttit i två dagar och gjort en spellista(okej inte arbetat non-stop med den direkt) och nu har jag den klar. Eller helt klar är aldrig en lista, går alltid att fylla på med lite fler låtar... Det finns en radiokanal jag gillar väldigt mycket, Bandit Rock. Dom spelade häromdagen en låt som jag aldrig hört förutsom jag verkligen gillade. Då gick jag in på radiofy.se. Radiofy är en svensk relativt nystartad sida som ger dig spellistor över dom flesta svenska radiokanaler.

Radiofy är jättelätt att använda. Det är bara att se till att du är inloggad på spotify och sen klicka på din favoritkanal på radiofy så kommer alla låtar som spelas på den kanalen öppnas som en spellista i spotify. Sen är det fritt fram för dig att plocka över alla godingar till din egna spellista så du kan lysna på dom om och om igen.
Bra jobbat Sverige!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Google Buzz

Häromdagen släppte Google ett tillägg till deras mailtjänst Gmail, Google Buzz. Med Google Buzz försöker dom skapa en kommunikationstjänst liknande facebook där du kan hålla kontakten med alla du mailar. Det är en mix av redan populära sidor. Du kan uppdatera din status liknande facebook men följa andra användare likt twitter. Känns inte riktigt som att det finns något mer behov av detta. Dessutom har dom gjort en stor miss enligt många. Alla som du mailar ofta blir automatiskt dina "followers". Alla followers syns även på din profil, kanske inte så roligt om man planerar att byta jobb eller liknande och chefen får syn på en av era konkurrenter bland dina followers.

Här är ett roligt litet klipp, en parodi på Google Buzz's reklam:


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bill Gates uttalar sig om iPad

Bill Gates har tidigare klargjort att han är helt för Tablets. Han använder en själv men en lite grövre variant som man även kan använda med en pekpenna. Trots detta föll tydligen inte iPad honom i smaken. Tidigare dissade han även iPod touch när den kom men nu verkar han erkänna att han trots allt blev imponerad av Apple då.

“So, it’s not like I sit there and feel the same way I did with iPhone where I say, ‘Oh my God, Microsoft didn’t aim high enough.’ It’s a nice reader, but there’s nothing on the iPad I look at and say, ‘Oh, I wish Microsoft had done it.’

Tycker det är lite konstigt att han går ut så publikt med såna här saker. Har Apple nånsin fördömt Microsoft så? Tycker det är lite barnsligt på ett sätt... Han kommer få mycket skit för det här. På twitter skriver folk redan flera inlägg i minuten om detta och länkar till olika artiklar såsom denna. Bill Gates själv har inte twittrat något om detta men man kanske ska hålla lite koll på hans twitter-kanal just in case.

Skulle inte längre förvåna mig om han skulle försöka försklara sina uttalanden på twitter, han verkar inte ha några gränser...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Livet om alla spelade CS...

Läste nyss en hemsk artikel om en pojke som knivhuggit sin mamma till döds för att hon inte ville betala internet så att sonen kunde spela cs. Spelberoende är något alla kan drabbas av men att döda för det är ändå långt över gränsen... Tydliga tecken på om någon är beroende är att den blir aggresiv när något hindrar den från att spela eller att den planerar hela sitt övriga liv runt viktiga tider/händelser i spelet. Spelet går före allt.

Här är iaf ett rätt gammalt klipp med ett gäng grabbar som har gjort en mer humoristisk video över cs-nördar. För utomstående kommer den verka helt galen, detta bevisar bara hur mycket man kan förändras av spel. Lyssna bara på dessa grabbars vokabulär! Allt är så klart extremt överdrivet  ;)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

10 roligaste Google street view-bilderna

Det är bäst man passar sig för hur man beter sig på allmän plats, annars kan det gå för någon av dom här 10 som hamnat på google street view! Ett väldigt roligt program, dock är dessa bilder betydligt roligare än själva programmet. Säg för övrigt min morfar och mormor när jag kollade in deras gata. Mormor står och gapar stort efter google-bilen (en bil med kameror på taket) och man kan riktigt se hur hon tänker "vad är nu det här för ett nytt påhitt? vad gör den där nissen egentligen?". Man undrar ju lite hur dykarna här nedan tänkte när google-bilen kom åkandes och dom satte efter den...Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Beroende av teknik?

Gjorde precis ett väldigt roligt och helt klockrent test. Jag har nu fått en status på mitt teknikberoende. Det var nära att jag hamnade under crackhead men jag klarade mig undan med statusen pothead!

Beskrivning av mig och mina jämlikar(översatt till svenska då):
"Du är beroende, men du har ingen lust att sluta. Det står en låda med kakor på skrivbordet och du var tvungen att borsta bort alla ostbågssmulorna från tangentbordet för att kunna logga in på datorn som du håller lösenordsskyddad med tung kryptering. Du skyndade genom det här testet eftersom din klan väntar på dig i det andra fönstret. Du borde verkligen överväga att gå till en terapeut."

Nåja, kunda ha varit värre! Att jag är beroende vet jag om men som sagt, ingen lust att sluta ;)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Wifi-bussar!

Igår när jag var på väg hem hamnade vi bakom en stor buss i kö. Plötsligt fick jag syn på en liten skylt där det stod "Wifi on board". Aldrig sett eller hört om det förut. Wifi på tåg är ju vanligt men bussar? Helt klart en förbättring enligt mig! Snart kan man surfa trådlöst var man än befinner sig. Säkerligen kostar det en hel del att surfa på bussen, resebolag är inte kända för sin generositet, men det är det nog värt. Vad annars ska man göra under resan om man inte har med sig ett mobilt bredband? Alltså: håll utkik efter bussar som den här nedan!


Bilden är gjord i photoshop, tydligen är fenomenet tillräckligt nytt för att det inte ska ligga ute bilder på nätet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

IKT-dagen

Igår slavade jag och ett antal andra elever i en skola fylls med hundratals lärare från hela kommunen. Ingen visst vart dom skulle, alla ville hålla ihop med sina lärarkollegor och vägrade släppa sina kaffekoppar även om "lektionerna" börjat för flera minuter sen. Det var ju roligare att fika med sina vänner!

Det var som att vara tillbaka på lågstadiet med skillnaden att eleverna nu var 40 år äldre.

Denna dag är en dag mitt gymknasium anordnar vaje år. Det är en studie/inspirationsdag för alla lärare i kommunen inom it. Syftet är alltså att öka dataförståelse och öka datoranvändadet i undervisningen. Det är redan oundvikligt att söka på internet är en daglig del av elevernas liv men vi behöver fler lärare som är säkra på sin sak och vet  vad dom vill att eleverna ska göra. "Men gå och sök lite på nätet... Uppsatsen ska in på fredag!" lite vaga anvisningar enligt mig. Det fanns talare som Bodil Jönsson och klasser med titlar som serious games, smartboard, podcast i matematiken, den digitala so-läraren, bloggar i undervisningen, powerpoint, photoshop m.m.

Jag och fyra andra hade iaf till uppgift att vara salvärdar för ett visst antal salar där det hölls workshops, föreläsningar och seminarium. Vissa hade oturen att få många datorsalar, detta innebar okunniga lärare som fick panik när dom inte kom in på nätverket. Eller motsatsen: Lärare som låtsades att dom hade aöllt under kontroll och visste precis vad dom gjorde faast dom inte ens klarade av inloggningen. Istället kunde dom sitta med sin svarta skärm och kolla lite nonchalant på grannens.

Till slut fixade det mesta sig och jag tror inte jag fick ett enda samtal av en stressad föreläsare under sista blocket. Dom flesta hade vid det laget hajjat hur man kopplar in sin laptop till projektorn samt att skolan sakar kontroller så man måste slå på projektorn manuellt. Det var en intressant dag tycker ajg. Jag slängde in ett tjuvöra lite här och var i undervisningen och jag slutade aldrig förundras över hur små problem kan bli något fullständigt ohanterbart för en vuxen. Att experimentera och testa sig fram verkar inte vara en möjlighet för lärarna men för oss ungdomar är det i princip en självklarhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ny nanofabrik för storskalig produktion

Kollade in på NyTeknik och fick syn på en artikel om en ny fabrik som just slog upp portarna. Skrev häriveckan om forskares försök att ladda våra elektronikaparater med hjälp av våra egna kläder och nanoteknologin.

Nu satsar man tydligen stort på detta och fabriken som öppnade är den största i sitt slag. Det är ett tyskt företag vid namn Bayer Material Science som har öppnat en fabrik i västra Tyskland. Det satsas stort och 230 miljoner har lagts ner på bygget. Dessa pengar förväntar dom så klart kunna vinna tillbaka när dom fått igång produktionen. 200 ton kolnanorör per år förväntar dom sig att fabriken ska kunna pumpa ut.

Detta skapar många jobbmöjligheter inonm den tyska industrin och är ett stort framsteg för kolnanorörs-marknaden. är Bayer Material Science:s andra fabrik men det ryktas redan nu om en dubbelt så stor fabrik som konkurrenten Nanocyl planerar att bygga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Tips till alla Star Wars-nördar!

Var och shoppade lite med en kompis igår, en kompis som jag faktiskt lärt känna via ett internetspel faktiskt. Anyways! Vi var ute och letade efter en dopleksak och det ledde oss in på BR. Vi gick in rakt mot gosedjurshyllan. Väl där tryckte och klämmde vi på alla gosedjur som kunde låta. Efter att vi ratat alla och kommit fram till att alien-gesedjuren nog itne var en bra doppresent fastnade min blick på en hylla längre i i affären. Star Wars hyllan!

Jag ryckte lite i min kompis arm innan vi snabbt stegade dit med stora kliv. Vi stod och dreglade en stund innan mina ögon fastnade på ett mjukt paket med Vader på, ett bäddset! Ett bäddset med Darth vader. Möjligheten att dela säng med Vader. Det fanns även en handduk vilken jag absolut måste köpa någon dag då jag faktiskt har med mig pengar när jag handlar. Min kompis slog till direkt på bäddsetet.

"Wow alltså! Alla tjejer kommer flockas nu och tigga om att få dela säng med dig!"
"Ehh nej? Det är bara du, dom kommer fly snarare."

 

 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Att studera med en dator

En dator kan både hjälpa och stjälpa när man ska plugga inför prov i skolan eller skriva en inlämningsuppgift. Disciplinen och viljan är allt. Vill du inte plugga eller inte orkar kommer det vara stört omöjligt med en dator. Msn och facebook here we come! Stäng ner alla program som inte har med skolarbetet att göra.

Platsen man sätter sig på spelar också roll (om du har en laptop dvs). Själv brukar jag alltid sitta i sängen med min laptop när jag slappar vilket gör det stört omöjligt att koncentrera sig och utföra något vettigt där sen. Jag vet att man ietn ska göra något annat än att sova i sängen utom att sova och att sitta i sängen och spela är som att be om sömnstörningar. Jag har dock aldrig sömnsvårigheter, snarare slita-mig-från-datorn-svårigheter, när datorn väl är avstängd slocknar jag direkt. Jag sätter mig alltid vid köksbordet när jag ska jobba med något. När man sitter rak i ryggen är det i princip omöjligt att somna.

Sen har jag även lagt mig till emd den onyttiga vanan att alltid ta med mig en bit mörk choklad eller ett glad med oboy dark när jag ska plugga. Jag vet inte om det gör varken till eller från men det är iaf väldigt uppmuntrande! Lite som tröstätande nästan hehe... Man får dock ha lagom mängder så att man itne bara fokuserar på att trycka i sig hela godispåsen utan tar en bit som belöning när man läst länge och lärt sig något bra.

Nu ska jag läsa lite mer persondatorer, kursprov på onsdag i 3,5 timme tjoho... Moderkort, processorer, felsökning och operativsystem here I come!

WTG!


Ju fler dagens ord smo passerar desto ovanligare ord blir det. Detta är ändå ett som används rätt ofta av dom människor jag chattar med iaf. Wtg står för Way To Go. Kan även skrivas som W2G (2:an står för two och låter likadant som to, vilket ni säker förstod).

Används ofta ironiskt när någon klantar sig: "Nej vad gulligt! Du lät nybörjaren skjuta headshot på dig. WTG!". Det är mest till för att förnedra eller åtlöjliga folk. Man kan även använda det när man själv klantar sig: "jag snubblade just ut ur bussen och landade rätt i slasket, WTG!".

Några enstaka menar på att WTG betyder What A Gay eller What a Goat. Detta har jag själv aldrig stött på men det är kanske lite varierande beroende på vilken umgängeskrets man har. What A Gay är mer ett dumt påhitt från några envisa personer som vill skapa egna förkortningar, inget att använda sig av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Castle Age Facebooks nördigaste applikation

Vi har alla hört talas om farmville, MyAquarium och Mafia Wars och liknande beroende framkallande Facebook-spel som kräver att du loggar in regelbundet. Jag har nu fastnat för ett annat spel kallat Castle Age. Castle Age kräver inte ständig inloggning som dom andra. Möjligtvis om du har startat en boss-fight för dom går på tid(man brukar ha 80 timmar på sig eller något liknande). Om du inte loggar in några gånger per dag förlorar du då fighten men ingen skada skedd.


Spelet går iaf ut på att du ska försöka komma upp i level, samla på dig ett bra gear, pengar, en bra trupp, en stor armé och utveckla dina färdigheter med hjälp av skillpoints. Har du många vänner som spelar får du en större armé, armen är lika stor som antalet vänner. Det är en fördel sen när du ska invadera andra spelare eller kasnke behöver hjälp med en svår boss.

Du har inte en karaktär utan du har ett konto och så kan du byta mellan olika heroes som du kan köpa, vinna eller erövra när du besegrar bossar. Du får Experience Points(xp) av nästan allt du gör och det är vad som får dig att gå upp i level. Du questar för att få pengar och xp.  Bossar ger xp, pengar och fina skatter om du lyckas besegra den.


Sen kan du även duellera eller invadera andra spelare(dvs andra facebookanvändare som också spelar Castle Age). Detta ger förutom xp och pengar även battle points. Alla spelare rankas sen efter hur många battle points dom vunnit. Förlorar du en match förlorar du även battle points. Om du inte är inloggad på väldigt länge kan du tekniskt sett bli av med alla dina battle points om du blir attackerad av bättre spelare och förlorar. Dock går du aldrig ner i Battle rank oavsett hur ltie poäng du har.

Ett väldigt roligt och lagom krävande spel. Finns många finesser som man upptäcker efterhand, jag är långt ifrån fullärd. Jag började med noll kunskap och ingen annan som berättat om spelet för mig så jag lärde mig enbart genom att utforska, läsa och klura. Rekommenderas starkt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Blogg på CV:t?

Sitter och försöker få ihop ett sv för att kunna söka sommarjobb. Kom då på tanken, hur mycket ska man egentligen ta med? Jag kommer nog skriva med att jag är webmaster över en sportförenings hemsida men det är knappt. Bloggen tar jag definitivt inte med. Men egentligen, varför ite? En blogg kan ju visa personlighet, kämparanda och intelligens. Det är få som har rena faktabloggar, då blir det nmer som en nyhetssida. I en blogg kommer alltid en bit av dig själv med.

Det är väll lite som med facebook och alla andra internetmedel, man måste vara försiktig med vad man skriver OM man nu ger ut sånt till sin chef eller andra högre anställda. Sen är det förstås skillnad på bloggar också. En teknikblopgg och en personlig blogg skiljer sig väldigt mycket från varandra. En teknikblogg kan visa kunskap men en personlig blogg är betydligt mer tveksamt. Nej nu måste jag skriva vidare!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Toy story 3, årets film!

Toy story var när jag var liten i princip det coolaste som fanns(delad första plats med pokémon) och dom var även tidiga med den här typen av animation. Jag vet inte hur många gånger jag har suttit hemma och sett filmerna på en gmamal sliten VHS. Redan sen i höstas när det blev klart att Toy Story 3 släpps i sommar har vi på teknik gått och längtat. Kalla oss barnsliga men Toy Story är faktiskt fortfarande riktigt kul.

Den 28 juni har filmen premiär här i Sverige! Självklart planerar vi även att se den i 3D, ska man på bio är det lika bra att se något du inte kan se hemma. Ska man betala så stora summor för att se filmen vill man ha bra kvalitét och specialeffekter som aldrig skulle bli detsamma på 46".

I den trdje filmen har Andy, ägaren till leksakerna, växt upp och ska nu iväg till college. En leksaks värsta dröm är att hamna på hyllan och aldrig mer bli lekt med, mardrömmen går i uppfyllelse. Dock räddas dom i sista sekund och skänks iväg till ett dagis istället för att bli bortkastade... Se trailen nedan för att få en glimt av vad det leder tilll ;)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Cool tröja hjälper dig hålla koll

Har du precis som jag aldrig lärt dig vad alla sladdar och kontakter kallas?

"kan du ge mig den där ööh... sladden med en bred kontakt där det går det in lite där nere... Nästan som en trekant. Det ser ut som märket för bomber i sly raccoon-spelen om man kollar på den rakt framifrån!"


Nu är det någon som varit smart nog att samla alla på en tröja. Både roligt och lärorikt! ;)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Mass Effect 2 med textproblem

Ingen kan ha missat att bioware här om veckan släppte sin efterlängtade masss effect 2. Dcok verkar det som att dom inte tänkte på att alla inte har en 50" hd-tv för texten är sannerligen inte anpassad efter något annat. Folk världen över mailar nu in och klagar. Texten är viktig för spelet och kan du inte läsa den händer det att du missar saker.

tydligen är det tv-skärmar utan HD som är mest drabbade men även några med HD klagar. Det är itne bara att texten blir suddig som gör den oläslig utan även färgen. "det var ett deisgnval, inte en buff" svarar Bioware så vi får väll se om dom bryr sig mo att fixa till det... Inte vidare kundvänlig attityd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En klassiker för er WoW-nördar där ute!

Man kan inte ha en blogg utan det här klippet... har ni förresten lagt märke till att jag var före både prylfeber.se och gizmodo.com med att skriva om android-figurerna? Sweet victory, hehe ja jag är en tävlingsmänniska.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

81-åring löser SL:s snöproblem

Ni som bor i närheten av stockholm vet vad som väntar så fort dom vita flingorna skymtar i skyn, en kall och lång väntetid på fullproppade fordon. Om man nu reser kommunalt dvs. Varenda år är det samma visa och klagomålen haglar över SL och Banverket. Ingen gillar väntetider och allra minst väntetider ute i snöstorm. Man tycker att dom borde lärt sig vid det här laget men icke sa nicke.

Jag tycker ofta man möts av inställningen att dom bästa uppfinningarna kommer från unga genier med överlägsen fantasi och kreativt tänkande, varför? Tar denna kreativitet slut med åren? Jag tvivlar starkt på det. Jag hoppas SL tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på 81-åriga Sten Jonsson nu. På nyteknik:s hemsida kan man idag läsa en intressant artikel om Sten och hans uppfinning/ar.

2005 tog han patent för en uppfinning som hindrar isen från att blockera växlarna men fick då nobben av SL. När tågen åker över växlarna faller stora klumpar av is och snö ner. Vanligtvis brukar värmeslingor kunna hantera detta men nder kalla vintrar som denna är det hopplöst. Isklumparna måste tas bort för hand och personalen hinner inte med innan nästa tåg redan är på ingång.

Bild lånad av nyteknik.se

Stens uppfinning går ut på att man svetsar dit en gummiläpp som täcker mellanrummet mellan växeltungan och rälsen. En växel är ca 6m lång och där byter man ut rälsen mot speciell räls med ett bågformat liv som gör det möjligt för gummiläppen att glida in och täppa till när växeln stängs. Ingen snö kan falla ner i växeln och snön som ligger kvar runt om går lätt att sopa bort med borsttåg eller tryckluft.

Sten är en gubbe med riktig kämparglöd tycker jag det verkar som! Han driver även ett konstuktionsbolag och konstruerar en uppfinning i ett nytt projekt mot lövhalka på spåren. Något får mig att tvivla på om han insett vad begreppet penionär innebär. Dock tycker jag det är uppfriskande att se folk som går mot strömmen, detta är initiativ som borde uppmuntras!

Grovt fel av Irrational Games

Är det verkligen tillåtet att göra så? Denna bild kommer med en slogan "You can't unsee it!". Klart märkvärdigt fall. Min naturliga tanke var självklart direkt att det är fake men hittar inga motbevis.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Microsofts nya tangentbord för gamers

Det är sällan man får se bra tilläggsprodukter från operativsystemstillverkare. Oftast ä'r dom överbetalda och tillför inget extra inom prestanda om man jämför med billigare konkurrenter på marknaden. Dock kan dom som Apples möss vara snyggare i designen men dom  är definitivt inte tillräckligt snygga för det priset. Det är ju trotts allt ett behov som måste fyllas, inte bara ögonbehovet av nya teknikprylar.

Nu i mars släpper Microsoft ett nytt tangentbord i Sverige med gamers som målgrupp. Så klart kan ni vanliga dödliga också ta en titt på tangentbordet för det är mycket funktioner för pengarna. För en gångs skull ligger alltså tangentbordspriset i underkant jämfört med övriga marknaden om man går efter likvärdiga tangentbord. Sidewinder x4 blir namnet på denna best och för ca 600 kr kan den bli din.


Vad gör detta tangentbord ett tangentbord till för gamers kanske ni undrar. Tja till att börja med ser ni sex knappar till vänster. Det är knappar till för att man programmerar in macros, kombinationer av tangentnertryckningar skulle man också kunna kalla det. Man kan även använda dom som snabbstartsknappar för olika program. Kanske lirar du inte så mycket i mrkret på lan som en gamer och tycker att det orangea ljuset är lite för mycket. Då finner du en knapp i vanster hörn högt upp där du kan ställa in detta. Dessutom stödjer den profiler, dvs om du vill ha speciella inställningar för tangentbordet menar du kör ett visst program eller spel sparas detta som en "profil". Med profiler kan du då behålla inställnignarna tills nästa gång du startar programmet.

Den största fördelen och även det viktigaste att nämna med denna produkt är dess anti-ghosting system. När du spelar händer det ofta att du håller in flera knappar samtidigt. Har du då ett dåligt tangentbord kommer det endast reagera för dom tre första knapparne du håller in och alla andra du trycker på "ghostar" dvs datorn känner inte av dom. Microsoft kommer med det här tangentbordet slå ett nytt rekord tror jag. 26 tangentnedtryckningar samtidigt är vad den klarar av att läsa. Alltså krävs det tre personer samtidigt (om man inte har fingrar stora nog för att täcka flera tangenter) för att du ska få känna på ghosting.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Windows 7 login

Gillar widows övertydlighet....


En äkta macnörd

Ser ni registreringsskylten? Ja detta är bevisligen hur en riktig macnörd beter sig. liter av Wifi-indikatorn från tröjan och installerar den i bilen. Väldigt B och antagligen för att han är både för korkad och för fatig efter att ha köpt alla sina Apple-prylar. Nej jag skulle aldrig vara dömande....


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Suktar du också efter Android?

Eller äger du redan en Androidmobil och kan inte få nog? Nu har iaf en man vid namn Andrew Bell gjort slag i saken och skapat en hel serie med känslosamma Android-robotar. Figurerna kommer endast finnas att köpa online så varför inte köpa flera stycken samtidigt? figurerna kan både röra på amrarna och huvudet. En sån skulle jag gärna ha stående på mitt skrivbord, dock skulle jag bli tvungen att köpa skribordet först och möblera om hela rummet. Är det värt det? Självklart!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Windows 7 kortar ner din laptops batteritid

Den senaste tiden nu när windows 7 tagit fäste på marknaden har windows stormats av missnöjda laptop användare. Sen dom uppgraderade tilll windows 7 säger dom att deras batteritid kortats märkbart. Vissa har även fått felmeddelanden som säger att dom borde fundera på att byta sitt batteri. "Det är fel på batteriet så din dator kan stängas av när som helst" är i princip vad det säger. Man brukar behöva gå in i BIOS för att kolla sånt men nu är det operativsystemet som säger ifrån.

Jag hade själv tänkt skaffa windows 7 för att vista drar så mycket ram och segar ner hela datorn, nu blev jag dock lite avskräckt. Vissa användare har gått så långt att dom säger att efter 5 veckor var deras dator helt oanvändbar och problemet försvann sen inte när dom nergraderade till exempelvis windows xp. Dock har långt ifrån alla drabbats av det här men att flertalet personer med datorer av olika märken klagar betyder det attt något är allvarligt fel. Det är inte bara en engånghändelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Lite kvällshumor


Bollnytt från coolstuff!

Minns ni inlägget om konstiga högtalare? Här är ytterligare en. Denna har dock en liten fördel mot dmo andra. Det är en av världens första vattentåliga högtalare. Tanken är att den ska klara att guppa med vid poolpartyt i sommar. Finns att köpa på coolstuff. Du kopplar enkelt din mp3/musikspelare till basenheten så sänder den ljudet trådlöst till högtalaren i vattnet. Den har en räckvidd på 50m. Själva högtalaren mäter endast 15 cm i diameter men det går att koppla upp till tio högtalare till en enda basenhet!


När jag ändå var inne på coolstuff hittade jag ytterligare en kul partyboll. Detta är en "glassmaskin". Den fungerar precis som när du gör egen glass och sätter en skål i en större skål fylld med is. Dock går det här snabbare och är mindre kladdigt. sen kan du enkelt skicka runt den till gästerna på festen. Du fyller den stora bollen med is och salt sen fyller du den inre med dina glassingrediense(mjölk, grädde, smaksättare). När allt är i är det bara att skaka och sedan skopa ur glassen!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Rekord för lågfrekvens-radio under markyta

Grottor har i alla tider varit farliga att besöka. Går något snett kan du inte kommunicera med resten av världen och det kan ta dagar innan du blir räddad. Många liv har gått till spillo under såna expeditioner. Nu har man dock kommit ett steg närmare en lösning. Allt tack vare 16-åriga Alexander Kendrick. Han vann med sin uppfinning år 2009's International Science Fair.

Under jorden funkar inte walkie-talkies eller mobiler. Alexander har nu med hjälp av en lågfrekvens-radio med en sorts dator kopplad till den sända ett meddelande upp till markytan. Testet gjordes 300 meter under markytan och är rekorddjupt för textsändning i USA iaf. Uppe på ytan precis ovanför Alexanders position befann sig hans pappa med en skärm där han kunde se ordet "appy" dyka upp. Det ursprungliga meddelandet var "Happy" men det är ett stort framsteg!


Detta kan även hjälpa forskningen. Dom mikroorganismer som lever i dessa näringfattiga miljöer är unika. Dock har forskarna haft problem med att ta till vara på dom då allt försämras varje gång man sänder ner en människa dit. Skulle dom istället kunda sända dit mätutrustning som gör jobbet utan mänsklig närvaro skulle dom kunna hitta värdefull antibiotika tex.

Smart kille den där Alexander Kendrick. Han håller redan på med bidraget till 2010's International Science Fair. Han är kvar i grottorna men nu jobbar han på något som ska kunna hitta underjordiska floder genom att mäta deras elektromagnetiska strömmar. Det gäller att börja i tid!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Microsoft Tag

Vi har förut hört om många olika som försökt sig på kameror som ska ta dig direkt till en sida om det du fotade. Om du fotar en byrå ska den ge dig information om tilverkare pris osv. Det här är lite annorlunda men betydligt mer realistiskt då ingen annan lyckats riktigt bra med den där fotogrejen än.

Microsoft tag går ut på att dom delar ut "tags" dvs små färgade rutor som var och en är unik, dvs precis som en streckkod. Du måste installera lite programvara i din mobil men sen så fort du fotar en sån tag kommer du tas till den internetsida företaget som har tag:en har valt att länka till. Se videon nedan för att få lite bättre inblick hur det funkar!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Smart iPod touch/iPhone app

Logitech är kända för att göra enkla funktionella produkter av hyfsad kvaltét. Dom har redan ett brett utbud men nu ger dom sig in på applikations-marknaden också. Det senaste tillskottet är en app för iPhone eller iTouch för oss lata, eller låt oss kalla det bekväma, människor. Den förvandlar din Apple produkt till en flexibel mus/tangentbord.

Med hjälp av WiFi kopplar den upp sig med din datorskärm. Ligger du då några meter bort och ser en film när du kommer på någon tu vill anteckna kan du slå på applikationen och klicka dig in på notepad. All text kommer även synas på din Ipod så du slipper kolla på skärmen långt bort. Låter extremt slappt, dessutom är applikationen gratis.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Steam slår försäljningsrekord

För varje dag som går tar vi ett steg närmare den helt digitaliserade vardagen. Det är knappt så att skvior duger numera. Tjänster som Spotify, Film2home, iTunes och Voddler gör att du slipper gå till affären och köpa en skiva med musik eller en dvd-film. Istället skickas allt via nätet direkt till din dator. Nu verkar det som att spelbutikerna kommer få det tufft i framtiden.

Majoriteten av alla svenska spelare använder idag Valve Softwares Steam. Steam är ett program som gör det möjligt för dig att skapa kontakter med andra vänner som spelar, hålla koll på vilka spel dom kör och även tanka ner spel helt lagligt mot betalning. Med Steam kan du lätt mitt i spelet tab:a upp din lilla chattruta och bränna iväg ett snabbt meddelande till en kompis som vill något utan att nånsin behöva stänga ner hela spelrutan. Dessutom ser du exakt vad dina vänner spelar och kan joina dom och köra några matcher tillsammans.


Det här med att ladda ner spel via internet har det varit mycket strul med. Kopieringsskydden fungerade inte alltid som dom skulle och blockerade trots att du betalat, sen var det här även rätt avancerad teknik och Steam tog överpriser. Idag är dock allt sånt fixat, dessutom har vi betydligt snabbare internetuppkopplingar. För några år sen kunde det ta flertalet timmar att ladda ner ett spel om man hade otur.

Tydligen trivs spelarna bakom sin skärm hemma för Steams försäljnningssiffror har ökat med 205% jämfört med tidigare år. Antalet steam-användare ökar också stadigt, dom är uppe i över 25 miljoner aktiva. Succéen för steam började redan med Counterstrike. Det som sålde bäst under året och som drar in mest är dock Left4Dead-spelen. Det första släpptes november 2008 och det var inte alla som hann få tag i det innan årsskiftet. Sen kom även uppföljaren för några månader sen, då visste alla vad Left4Dead var och var sugna på mer. Sedan Släppte även Infinity Wards en uppföljare till sina spel Call of Duty. Call of Duty Modern Warfare blev en riktig storsäljare och även utsedd till årets spel.


Jag måste säga att jag förstår spelarna helt. Jag skulle inte heller orka gå till affären och sen krångla med installationsskivor när du kan göra allt det med ett enkelt knapptryck hemifrån.

Sony Ericsson's kalenderfunktion

Jag känner att ju äldre man blir desto mer saker finns det att trycka in på sitt schema. Jag har redan gett upp att försöka skriva ner alla träningar utan håller mig till mer viktiga saker som kursprov och möten. Jag har alltid med mig min mobil(precis som dom flesta andra i dagens samhälle) och känner därför att det skulle vara skönt att ha ett schema i mobilen.

Sony Ericsson har redan en kalenderfunktion men den är riktigt jobbig tycker jag. Fel nummer ett är att merkeringen för när man har fyllt i något för dagen är att datumet skrivs med fet stil. Dock går det inte att se skillnad på en fet och en normal 1:a tex. Man ser helt enkelt inte om man har något planerat eller ej utan att klicka in på alla dagar.

Den andra saken smo stör mig är att om du vill ställa in varaktigheten eller vilken tid påminnelsen ska komma måste du välja alternativ ur en lista istället för att direkt bara skriva in antal minuter eller ett klockslag. Det hade gått mycket snabbare än att sitta och bläddra.

Tills vidare får man väll köra med en almanacka i papper, tjoho!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,