Dagens ord: WYSIWYG
Åh det är dags för ett ord igen! Dagens förkortning eller uttryck är WYSIWYG. Det står för What You See Is What You Get. Ett uttryck som ofta används runt program på datorer. Tex sägs alla ordbehandlar-program som tex Microsoft Word vara wysiwyg. Det du ser på skärmen är det som syns på pappret när du skriver ut.

Kan även användas i samband med tex webdesign program där du hela tiden ser sidan du bygger på. Att sitta med koden till hemsidan är INTE wysiwyg men koden kan innehålla information om hemsidans funktioner som det grafiska resultatet inte visar. Därför är wysiwyg-program ibland begränsande och det är viktigt att komma ihåg.

Pyssel med temat star wars

Vill du vara hippaste mormorn eller mamman och samtidigt pyssla med dina små kan dessa Star Wars pyssel vara ett alternativ! Vissa pyssel kräver lite övervakning och hjälp om man är liten, medan andra är mer klippa och klistra. Så här kommer mina tre favoriter; Star Wars snöflingor, en hemmabyggd light saber (lasersvärd) och Princess Leia hårbullar för tjejerna.1. Star Wars snöflingor. Det svåraste pysslet. Kräver papper, penna, passare, sax och kniv.

1 - Klipp ut en stor rundel (med en diameter minst lika stor som an A4 kortsida) och vik den på mitten två gånger sådu får 4 lika stora tårtbitar. Sedan ska var och en av dessa fjärdedelar delas i 3 lika stora tårtbitar. Veckla ut, vik på mitten och viksedan ihop den som ett dragspel.
2 - Rita ut ett valfritt mönster från dessa mallar där du finner många populärakaraktärer. Jag testade att göra en storm trooper som ni ser ovan, men jag gjorde en för liten rundel så det var extremt pilligt.
3 - Klipp ut alla delar på kanterna
4 - Skär ut2. Light Saber. Kräver skrivare, papper, hushållspappersrulle, sax, limstift, ett stort färgglatt papper (gärna sånt som lyser i mörkret), blyertspenna.


1 - Handtaget. Skriv ut den här mallen och klistra på rullen. Om du inte har en skrivare tillgänglig kan du klistra på ett vanligt vitt A4 på rullen och rita handtaget själv, med en svart tuschpenna eller liknande.

2 - Svärdet. Rulla ihop det färglada pappret så att den bildar en strut där den breda delen passar i rullen. Kan behöva göra om några gånger för bra passform. Markera längs kanten när den sitter bra och limma ihop (tejp fungerar också).

  


3. Prinsessan Leias hår. Kräver ett tunt diadem, brun filt(brunt papper fungerar också men det är inte lika skönt mot örat), sax, passare, brunt garn och lim(gärna limpistol om du äger en, annars funkar trälim eller liknande).


1 - Klipp ut 2 cirklar av den storlek du vill ha "hårbullarna".

2 - Klipp av 15 lika långa trådar av garnnystanet. Testa att rulla tråden i ganska glesa cirklar på de bruna plattorna du just klippte ut, tråden ska vara tillräckligt lång för att kunna täcka båda två.

3 - Knyt ihop änden och dela upp trådarna i tre tåtar (med 5 garntrådar i varje) och börja fläta.

4 - Klipp av den långa flätan på mitten så att du får två stycken lika långa flätor.

5 - Limma fast änden av flätan i mitten av en av dom bruna plattorna.6 - Gå i cirklar med flätan och fäst med lim med jämna mellanrum. Räckte flätan inte till att täcka hela den bruna plattan kan klippa av lite av den i kanterna. Upprepa på den andra plattan.

7 - Fäst "hårbullarna" på diademet. Görs förslagsvis som ni kan se i bild ett, genom att klippa ut en remsa av den bruna filten som limmas på insidan.

 

 Ja det var allt jag hade idag, hoppas det håller er sysselsatta en stund nu! ;)

 


Jag får önska en fortsatt trevlig jul och ett gott nytt år!

 


Men in black III - en film att se fram emot

Läste en artikel idag att var tredje svensk helst skull hoppa över julen. Är du en av dom kan jag muntra upp dig med att det finns godbitar under 2012 att se fram emot så det är bara att hålla ut :) Den 25 maj 2012 har den tredje Men in black filmen premiär och redan nu har trailern släppts!

Hela 1:58 sekunder av den nya filmen får vi se:


Så Tommy Lee Jones som spelar den äldre Agent K verkar inte vara med så jättemycket i MIB 3 eftersom hela filmen går ut på att agent J (Will Smith) måste göre en tidresa tillbaka till 60-talet. Väl där ska han rädda den unga versionen av Agent K(Josh Brolin), MIB's framtid och säkra mänsklighetens fortlevnad(som vanligt?).

Jag tror att det kan bli riktigt bra om själva filmen innehåller lite mer humor än trailern, men jag uppskattar att dom inte ger iväg alla dom roligaste skämten direkt. Är du precis som jag lite av jag helt såld på Sci-Fi komedier rekommenderar jag varmt att du också går in på SF för att få en påminnelse om biljettsläppet! Jag kommer definitivt anordna ett mini-marathon med dom två första filmerna innan jag går och ser den tredje.

Kan du läsa pokemon?

Hittade en lite rolig bild för alla er pokemonfantaster där ute, eller för er som gillar en utmaning. Så kan ni läsa vad det står? :)Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ted talk - vad facebook och google döljer

Har ni märkt att ni får olika sökresultat på google beroende på vilken dator ni sitter vid? Detta har hänt mig ett flertal gånger när jag jobbat på skolans datorer och surfat bland länkarna. När jag sedan kom hem och surfade efter dom bra länkarna jag hittade visa google (jag har lite fotografiskt minne ibland...) så såg mitt resultat helt annorlunda ut och jag hittade inte allt jag letade efter.

Detta fenomen beror på google(och många andra program på webben som tex facebook) använder sig av algoritmer för att optimera våra sökresultat. De kollar vad du har för språkinställningar på din dator, var du befinner dig, vad dina vanor är och mycket mer. Därefter optimerar dom sökresultatet för att ge dig en så stor chans som möjligt att finna något du gillar/finner intressant.

Problemet med detta, om man drar det till extremfall, är att det faktiskt filtreras bort information. Internet har länge setts som den heliga och oändliga källan av information men i dagens läge är det många länkar som aldrig får möta din datorskärms ljus. Jag hittade ett ganska intressant klipp på youtube om detta från TED Talk som belyser faran med denna "filter bubbla" som vi omedvetet hamnar i.


Detta känns lite som ett skrämseltal enligt mig, men det ligger fortfarande en viss sanning i det och detta är ett problem som är värt att belysa. Det kanske inte påverkar oss nu men vi kan inte utesluta möjligheten. Det är alltid bättre att tänka före som min mor alltid tjatar om. Tänkvärt.

Cello Wars - musikalisk star wars-parodi

Jag har hittat så mycket roliga nördiga klipp och bilder den senaste tiden men jag vill helst att inläggen här ska ha lite mer innehåll än en bild. Detta välgjorda youtube-klipp från the piano guys var dock på tok för roligt för att inte tillägna det ett inlägg!


Det har allt.  Snygga utklädnader, bra specialeffekter, humor (som även syftar till filmerna, se slutscenen) och inte minst en upphottad version av den klassiska cellon. Det finns ju ett flertal klassiska orkestrar som skapar konserter helt med spelmusik så det ligger i tiden. Skulle gärna gå på en spelmusiks-konsert någon gång!

Jag får kanske nöja mig med att uppträda med min gymnastik till Halo reachs themesong så länge ;)

IMO

 

IMO är ett uttryck som dyker upp lite då och då. Ibland även när man chattar på svenska. Första gången jag såg det var faktiskt i ett sms!

 

Så vad betyder nu detta?

Vi börjar med att kolla på första bokstaven. Den är ett stort i, inte ett litet L. IMO står för In My Opinion. Det slängs ofta in i slutet av en mening och är väldigt användbart om man skriver något som kan tolkas som provocerande.

 

Tex: "Radio är en föråldrad teknik IMO"

Hade jag där bara skrivit "Radio är en föråldrad teknik" skulle det ha kunnat tolkas som att forskare har kommit fram till detta och vad jag berättar är fakta. IMO klargör då att det bara var min egna åsikt, inget allmängiltigt. Praktiskt!

 

(ps. radio rocks, jag anser inte att man borde sluta sända)