Iron Man 2 recension

Nyss hemkommen från biografen där jag såg den mycket efterlängtade Iron Man två. Jag har väntat på den länge och all väntan var inte förgäves. Det är action, superhjältar, humor, cool teknik och grymma skådespelare. Kan det bli bättre?

Filmen handlar så klart om Iron Man eller Tony Stark som han också kallas. Regeringen är ute efter hans dräkt eftersom dom anser att det är en stridsmaskin. Tony påstår dock att det inte är ett vapen och att så länge han äger det enda exemplaret kommer världsfreden bevaras. Ingen kommer våga anfalla USA förän dom själva har en liknande dräkt vilket tar minst 10 år att skapa.

Någon vecka senare under ett bilrace går Tony fienden Wiplash till mötes, en rysk man vid namn Ivan Vanko försedd med två piskor som glider igenom metall som om det vore smör. Självklart lyckas Iron Man ta hand om honom men hela hans trovärdighet är skadad. Han sa att det skulle ta 10 år, det tog en vecka. Wiplash visade också att Iron Man inte är oövervinnerlig.

Det blir en tuff tid för Stark Industries då Tony själv är döende i förgiftning från sitt mekaniska hjärta och assistenten Pepper Potts får ta över. Den största konkurrenten till bolaget är den andra stora vapentillverkaren Hammer Industries. bolaget drivs av en man vid namn Justin Hammer, en man som inte drar sig för att vidta drastiska åtgärder så länge Tony Starks namn smutsas ner.


Som ni ser är Tony Stark fullt utrustad med en massa häftig teknologi, detta hade aldrig varit möjligt om filmen inte haft en så stor budget. Mer än halva filmen är uppbyggd i datorn men detta är inget man reagerar för. Specialeffekterna är så bra gjorda och allt håller en så bra kvalitet genom hela filmen.

Att dom spenderat mycket pengar på filmen märks även när man kollar på rolllistan. Gwyneth Paltrow spelar Tony Starks assistent och även den kvinna han kommit närmast i sitt liv. Hon får dock konkurrens av snygga Scarlett Johansson som också får ett jobb hos Tony. Samuel L. Jackson har också en liten roll.

Att Scarlett Johansson och Samuel L. Jackson får såna små roller, Jackson har verkligen bara en obetydlig biroll, tycker jag antyder på att det kommer en uppföljare där dom förhoppningsvis får större utrymme. Att dom inte gjorde filmen redan nu i 3D förvånade också många, jag anser dock att 3D försämrar skärpan och hela filmens kvalitét när det handlar om riktiga skådespelare.


Det som är så bra med just Iron Man är att han är en vanlig man med mycket pengar som han spenaderar på högteknologiska prylar som gör honom till en superhjälte. Han är lätt att aceptera även för dom som är emot hela grejen med serietidningar fyllda av påhittade figurer med superkrafter.

Hela historien tror jag dock uppskattas ännu mer om man förstår lite av alla dessa historier som berättar i seritidningarna. Scarlett Johansson i rollen som Natalia Romanova/Black Widow och Samuel L. Jackson som Nick Fury kommer från The Avengers och försöker få över Iron Man, detta missar dom flesta.

Nu har jag berättat massor om fakta men hur var den bortsett från bra effekter och bra skådespeleri? Jo den var över mina förväntningar. Jag tänkte att den skulle vara förutsägbar och att det bara skulle vara en enda stor fight sen var allt slut. Det var en positiv överraskning, den var inte alls så lätt att förutspå hur allt skulle gå.

Det tråkiga är dock att en sån här film är toppen första gången man ser den men den  blir aldrig lika bra när man ser om den. Det är aldrig samma överraskningmoment i historian men skämten skulle jag definitivt kunna njuta av ännu en gång.

För att sammanfatta det hela: Jag rekommenderar verkligen alla att gå och se Iron Man 2 i helgen. Se den på bio, köp den inte på dvd(oavsett om du har blue ray eller inte).

Kommentarer
Postat av: Patrik

Hej! Hur många läsare har du ungefär :)?

2010-05-03 @ 23:44:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback