Hp räknar på energi från kobajs

Att forskare världen över försöker finna svaret på energifrågan(hur ska man få det miljövänligt och samtidigt få ut tillräckliga mängder för att det ska vara lönsamt att framställa?) är ingen nyhet, men att Hp forskar inom det visste ni kanske inte? Hewlett-Packard Laboratories presenterade nyligen en rapport där dom visar hur kobajs skulle kunna hjälpa oss.

Att kor fjärtar ut stora mängder metangas(även känt som naturgas) är vida känt men den gasen är i princip omöjlig att ta till vara på, det skulle var om man fäste ett rör till rumpan på kon vilket inte fungerar. Enligt HP:s forskare kan dock bajset som är betydligt lättare att ta till vara på vara en ännu bättre energikälla.

Enligt deras beräkningar kan 10 000 kor i en anläggning producera 1 MegaWatt, tillräckligt för att driva 1000 servrar. Enda propblemet är att dom riktigt stora anläggningarna med kor sällan har över 1000 djur, i Sverige tror jag inet gårdarna har ens i närheten av dom antalen.


Hela energiutvinningen går till så att man tillsätter värme som servrarna producerar(alla vet hur varm en persondator blir, tänk dig då en stor server!) till kobajset. På så sätt bildas biogas. Biogasen går igenom en generator som skickar tillbaka tillräckligt med elektricitet för att driva servrarna och lite till!

Säga vad man vill om kor men produktiva djur är dom!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback