Dopplereffekten

Jag studerar för tillfället inför en fysik tenta och där ingår ett avsnitt om vågor, interferens och dopplereffekten. Sen jag såg The big bang theory's (ett väldigt roligt program om ett gäng udda fysiknördar) halloween-avsnitt där Sheldon är utklädd till dopplereffekten spelas detta upp i mitt huvud varje gång någon säger "doppler".

Neeeeeeeuuuuuw!

The big bang theory är inte skapat för att lära oss fysik men minnesregler som denna kan nog hjälpa många gymnasieelever som sitter där och försöker koppla teorierna till något praktiskt, Sheldon kan då vara ett bra verktyg.

För er som inte förstod Sheldons förklaring, tänk dig en ambulans eller polisbils siren. Ditt öra kommer uppfatta att sirenen låter olika beroende på avståndet mellan dig och bilen som rör sig snabbt.

Lite mer teoretiskt: Dopplereffekt innebär en förändring i frekvensen hos en signal beroende på hur källan rör sig i förhållande till observatören/lyssnaren. Den kan uppkomma både vid ljud och ljus men ljud är den som är lättast att demonstrera med praktiska exempel.

Hoppas att ni lärde er något eller åtminstone fick er ett skratt från videon!:)