Chariot skates en mix av inlines och cykel

I alla tider har människan sökt efter snabbare sätt att ta sig fram än att gå till fots. Chariot Skates är ett nytt färdmedel som varit under utveckling i över fyra år och i höst lanseras det äntligen. Alla vi som kört inlines vet hur svårt det kan vara att ta sig dit man vill med dom små hjulen. Grusvägar är bara att glömma, likaså kullersten. Grov asfalt är inte heller att leka med. Regnar det blir allting genast mycket mer riskabelt oavsett underlag. Som ni ser finns det många begränsningar.

Men cykeln då? Med den kan man ta sig fram överallt och i alla väder. Det tänkte den hängivna sportaren Michael Jenkins också när han uppfann Chariot Skates. Om man byter ut dom små hjulen mot cykelhjul skulle allting bli mycket lättare att ta sig fram med!


Själva hjulen är ett aluminium cykelhjul(finns att köpa på cykelaffärer) och ett vanligt inlineshjul bakom. Inlineshjulet hindrar cykelhjulen från att glida fram okontrollerat, det ger stabilitet så att man inte faller bakåt. Själva metallen är lätt kolfiber, precis som i bättre cykelramar. Man vill ju inte släpa runt på en tung klump runt fötterna!

Som ni ser fäster man dom ända upp till knäna för extra stabilitet. Om man bara hade en sko liknande inlines-skon skulle hjulen lätt skära in i benet. Tydligen så går det riktigt snabbt med dom där på fötterna. Att det går snabbare än inlines förvånade mig inte, jämför bara hjulens diameter.

Det är dock inte helt riskfritt att glida runt med hjul på fötterna. Skaparen själv kör alltid med skydd och även fast han åker många mil i veckan sker det ett och annat fall. Inte så konstigt när man sätter på sig såna där grejer och susar fram med hög fart, dom har ingen stop nämligen, då får man ta lite smällar. Här nedan ser ni en video på dom säkra stop-sätten. Jag tvivlar dock starkt på att det är så lätt att använda i en nedförsbacke.


Själv älskar jag frihetskänslan när man susar fram med hjul under fötterna mycket mer än känslan av att sitta på en obekväm sadel med ett krampaktigt tag om styret. Det kände även Michael. Först trodde jag att det var något nytt för handikappade som ville sporta, ack så fel jag hade. Den så kallade underhållningsfaktorn är säkerligen stor på dom här. Hade det inte varit för att det ser totalt puckat ut och att dom kommer kosta någonstans runt 35000-70000 kronor hade jag gärna provat på detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback