Rekord för lågfrekvens-radio under markyta

Grottor har i alla tider varit farliga att besöka. Går något snett kan du inte kommunicera med resten av världen och det kan ta dagar innan du blir räddad. Många liv har gått till spillo under såna expeditioner. Nu har man dock kommit ett steg närmare en lösning. Allt tack vare 16-åriga Alexander Kendrick. Han vann med sin uppfinning år 2009's International Science Fair.

Under jorden funkar inte walkie-talkies eller mobiler. Alexander har nu med hjälp av en lågfrekvens-radio med en sorts dator kopplad till den sända ett meddelande upp till markytan. Testet gjordes 300 meter under markytan och är rekorddjupt för textsändning i USA iaf. Uppe på ytan precis ovanför Alexanders position befann sig hans pappa med en skärm där han kunde se ordet "appy" dyka upp. Det ursprungliga meddelandet var "Happy" men det är ett stort framsteg!


Detta kan även hjälpa forskningen. Dom mikroorganismer som lever i dessa näringfattiga miljöer är unika. Dock har forskarna haft problem med att ta till vara på dom då allt försämras varje gång man sänder ner en människa dit. Skulle dom istället kunda sända dit mätutrustning som gör jobbet utan mänsklig närvaro skulle dom kunna hitta värdefull antibiotika tex.

Smart kille den där Alexander Kendrick. Han håller redan på med bidraget till 2010's International Science Fair. Han är kvar i grottorna men nu jobbar han på något som ska kunna hitta underjordiska floder genom att mäta deras elektromagnetiska strömmar. Det gäller att börja i tid!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback