Byxor som laddar dina elektronikprylar
Forskare håller på och experimenterar med tyger som ledare eller laddnignslagrande kondensator. Jag läste en artikel här på engelska och det är ganska svårt att översätta allt. Rekommenderar att ni läser den istället för mitt babbel.
Läs även andra bloggares åsikter om nanotube, forskning, ladda, laddning, ledare, tyg, densitet, ledningsförmåga, elektronik
Som jag fattat det då är det någon sorts kolnanorör (haha vilka ord, hittar ingen bättre översättning till nanotubes) som när man blandar med en tensid bildar ett sorts bläck eller färgämne. När du sedan doppar dina kläder i det är det nästan omöjligt att få bort nanorören sen. Tyget blir till ett elektriskt ledande material. Forskarna testade tyget både som kondensator och som komponent i kretsar. Det visade sig att tygets laddningsmängd per elektrisk potential var nästan tre gånger så stor som när man utförde samma test med plast istället för tyg.
När tyget sedan sträcktes ut till flera gånger dess ursprungliga längd ökade ledningsförmågan. Med hjälp av olika kemiska ämnen kunde man sedan spola bort mycket av tensiden och öka det ytterligare. Ökad densitet ökade även kapacitansen. Man kunde ladda tyget 1000-tals gånger utan att ledningsförmågan försämrades.
Detta skulle vara en bra ersättning för dom solceller och liknande vi idag släpar med oss för att alltid kunna ladda våra elektronikprylar. Dock är det en lång väg dit eftersom allt fortfarande bara är i forskningsstadiet. Man måste först komma över hur man undviker att elektriciteten drabbar oss utan stannar i tyget. Skulle inte vara så roligt att hamna i elektriska stolen så fort du klädde på dig.
Läs även andra bloggares åsikter om nanotube, forskning, ladda, laddning, ledare, tyg, densitet, ledningsförmåga, elektronik
Kommentarer
Trackback