framsteg inom moderkortsteknologin, hydra 200

MSI lanserade under CES-mässan två stycken nya moderkort i deras nya Intel P55(ett chipset) baserade serie Big Bang. Det första heter Trinergy och stöder upp till tre grafikkort och allt vad man kan kräva men det är det andra moderkortet Fuzion som är det intressantaste. Det är vid PCI-e-bryggan som man skiljer dom åt, Trinergy har en krets från Nvidia vid namn NF200 Men Fuzion har en krets från det israeliska företaget Lucida.

Lucida's Hydra 200 gör det möjligt att sammanföra två grafikkort. Inget nytt tänker ni. Ati har Crossfire och Intel har har SLI, denna teknik kräver dock att grafikkorten är identiska för att ihopparning ska möjliggöras. Finessen med Hydra 200 är att det nu går att sammanföra grafikkort av olika modeller men även av olika tillverkare!


Tidigare har grafikkorten tagit hand om varannan bildruta om man kört med två. Lucida har dock gjort allt lite mer avancerat. Istället för att signalerna med Directx/OpenGL skickas direkt till grafikkorten tas dom upp av Hydra-kretsen. Kretsen avgör sen vilka bildrutor som är tyngst att rendera och skickar dom till det bättre grafikkortet och dom lättare bildrutorna till det mindre bra. Sen pusslas allt ihop till en enda stor bild efteråt precis som vanligt.

Dock är inte allting fullt utvecklat ännu känns det som. Hydra stöder inte alla spel tex och det är inte lätt att själv lyckas med att lägga till spel. Den klarar inte heller av grafikkort med flera grafikprocessorer. Den nackdel som väger tyngst för ett sånt här nytt moderkort är dock att det inte stöder Directx 11.

Jag tror att denna teknik snart kommer ta över helt. Lite vidareutveckling krävs men annars är det här ett stort steg i rätt riktning! Tänk dig att slippa byta moderkort eller begränsas av moderkortet när du väljer instickskort. Jag tror att linjerna mellan dom olika märkena till slut kommer slätas ut mer oh mer och att moderkorten får en slags standard som stödjer allt. Självklart är det bara önskletänkande men man kan ju alltid hoppas på fler moderkort med sån här teknologi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback