guide för tillverkning av oled

Oled står för Organic Light Emitting Diod. Till skillnad från LCD som kräver belysning bakifrån fungerar här varje pixel som en ljuskälla i sig. Detta gör skärmen tunnare och är bra för dom där extra tunna eller små skärmarna. Självklart kan man bara köpa sig en oled-skärm men varför göra så när man kan tillverka den själv med blod svett och tårar? Okej riktigt så bygger man inte en oled-skärm.

Här visar Sony Ericsson upp en rätt tydlig skillnad mellan skärmarna.

En oleds byggs enkelt sagt upp av två tunna lager som fungerar som elektroder med ett organiskt material mellan dom. Det organiska materialet ger ifrån sig ljus när ström tillförs. Som ni alla förstår funkar det inte med vilket material som helst och sen kladda ihop det med två metallbitar. Det behövs en transparent elektrod på den sida som är utåt, den sida av skärmen vi ska kolla på. Annars kommer aldrig ljuset från det organiska materialet ut och vi ser ingen bild.

Nu har Materials Research Science and Engineering Center på University of Wisconsin gjort en guide över hur vi vanliga dödliga kan skapa en förenklad oled-skärm! Visserligen krävs det material som säkerligen är rätt kluriga att finna om man itne samarbetar med något sorts labb men det verkar bortsett från det helt genomförbart. Här hittar ni guiden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback