Spelgalan 2010

Igår torsdag gick spelgalan 2010 av stapeln här i stockholm. Inte helt oväntat kammade DICE hem mer än ett pris för sina battlefield spel. Call of Duty Modern Warfare 2 vann folkets val med hela 23,3%. Här nedan kommer vinnarna + motivering:

Årtiondets svenska spel: Battlefield 1942
Motivering: September 2002 är en månad vi sent kommer att glömma. Sverige gick ut i krig och segrade. En ny stormaktstid inleddes för Sverige, denna gång inom spelutveckling och med DICE som stolt fanbärare. För att ha satt Sverige på kartan och för evigt förändrat onlinespel utnämns Battlefield 1942 till Årtiondets svenska spel.

Årets spel: Uncharted 2: Among Thieves
Motivering: Årets spel 2009 är en dramatisk matiné, ett adrenalinpumpande actionspektakel och en fest för ögat. En välskriven äventyrssuccé som är tillgänglig för alla.

Årets svenska spel: Battlefield 1943
Motivering: Genom att använda känsla och teknik lyckas Årets svenska spels visa hela världen att svenskproducerade spel står för kvalitet och kärlek till spelaren som vill dela upplevelsen med andra.

Årets svenska talang: Erik Svedäng
Motivering: Han är en svensk spelskapare som med små medel rönt stor uppmärksamhet såväl här hemma som utomlands. 2009 blev han synonym med interaktiv poetry in motion, och hänförde oss med sällsamma möten i en hemlig indie-trädgård som vi aldrig tröttnade på att utforska.

Årets actionspel: Uncharted 2: Among Thieves
Motivering: Att på ett fängslande sätt få actionspelaren att stanna upp och njuta av en lysande story, fantastisk grafik och en hjälte som borde få Indiana Jones att pensionera sig.

Årets social game: New Super Mario Bros Wii
Motivering: Utan att krångla till det blandas genuin retrokänsla med roligt nytänkande. Plötsligt förvandlades världens mesta soloserie till supersocial spelglädje.

Årets onlinespel: Call of Duty: Modern Warfare 2
Motivering: För sin lättillgänglighet och sitt djup, möjligheterna är många och begränsningarna få. Att leka online har aldrig känts mer motiverat.

Årets plattformsspel: New Super Mario Bros Wii
Motivering: Det har visat sig att ålder inte bara ger erfarenhet, det kan ge förnyelse åt en genre med tradition om man tar hjälp av släktingar.

Årets portabla spel: Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Motivering: Det här spelet ger en ny definition åt termen småkriminell, för den är så liten att den är portabel och kriminellt underhållande.

Årets racingspel: Forza Motorsport 3
Motivering: Ju högre hastighet och högre krav, desto mer precision krävs för att skapa en vinnare. Och sällan har kraven motsvarats som i spelvärldens egen muskelbil.

Årets rollspel: Dragon Age: Origins
Motivering: Klassiskt rollspelande i kombination med välgjorda äventyr bland drakar och demoner visar att när rollspel återvänder till sina rötter blir genren storslagen.

Årets sportspel: Fifa 10
Motivering: Sällan har svett luktat så lite men betytt så mycket som när 80 000, om är virtuella åskådare, hyllar dig som vinnare.

Årets strategispel: Empire: Total War
Motivering: 1700-talsförfattaren och satirikern Jonathan Swift sa ”War! That mad game the world so loves to play”, men det är först nu vi förstår vad han menade.

Årets barnspel: Scribblenauts
Motivering: Med ord aktiveras fantasin hos barn och gör spelet till en underbar klurig tankenöt.

Folkets val: Call of Duty: Modern Warfare 2

Specialkategorier:

Årets lansering: Call of Duty: Modern Warfare 2
Motivering: Kampanjen satte igång hypen tidigt och var framgångsrik med tidiga förhandsbokningar och kulminerade i god exponering både hos återförsäljare och på offentliga platser kombinerat med bred pr och stark synlighet på webben vilket gör Modern Warfare 2 till årets lansering.

Årets återförsäljare: GAME
Motivering: För fantasifull, snygg, ordningsam exponering och utmärkt kompetens i butik, oklanderlig fokus på online samt jul- och sommarkataloger som osar av kärlek till spel utnämns GAME till årets återförsäljare.

MDTS hederspris 2010: Heikki Karbing
Motivering: Han drev en av de mest framgångsrika importörerna av spel på 80-talet som sålde en halv miljon spel om året i Sverige och 1988 utsågs till världens bästa speldistributör. För sitt pionjärarbete med att sprida spelkulturen och sitt mod att stå upp mot piratkopiering tilldelas MDTS hederspris 2010 till Heikki Karbing.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback